Motståndet samlas mot ombildningar

av Elin Gauffin

Ett sprudlande motstånd och stark organisering mot ombildningar råder i Stockholm (foto: Natalia Medina).

Nätverket Rädda Hyresrätterna hade sitt tredje nätverksmöte som upptakt till Välfärdsalliansens stormöte den 30 mars. Utrymmet gavs främst åt de grupper som har bildats i de av stadshuset utpekade stadsdelarna som ska bli offer för ombildningscirkusen. Vi gav varandra våra bästa råd och tips och beslöt om fler gemensamma aktioner, närmast en ny demonstration vid stadshuset den 6 maj.

Samtidigt som en av de största bankerna i Sverige, Swedbank, skakas i sina grunder och uppenbarligen bedriver kriminell verksamhet försöker den politiska styrningen i staden tvinga in flera tusen fler människor i den vanskliga bankekonomin då de vill se att 20 000 allmännyttiga hyresrätter omvandlas till bostadsrätter. 
Samma dag skrev Dagens Nyheter följande på sin förstasida: ”Det pågår en rad utredningar mot Swedbank från tillsynsmyndigheter, polis och åklagare i flera länder”. 
Den mäklare som är mest aktiv i Stockholms trappuppgångar, Restate, har själv i en intervju i Svenska Dagbladet tidigare i år gått ut och varnat för högre boendekostnader efter ombildning, och ändå försöker företaget få folk att ombilda! Allt för att de själva ska göra sig en hacka. 
Men motståndet är betydligt starkare än tidigare. Vi tror inte att speciellt många ombildningar kommer att gå igenom, men vi tar inget för givet, utan är ute redan innan ombildarna med ett starkt JA till hyresrätt!

För att ge några exempel på den sprudlande gräsrots­verksamheten som redogjordes för på mötet: Bagis mot ombildning (Bagarmossen) har efter sitt stormöte med över hundra deltagare nu börjat organiserat sig gata för gata. Det finns egna Facebook-grupper för gatorna och dörrknackningen har påbörjats. 
Hökis mot ombildning (Hökarängen) har delat ut 10 000 flygblad i området och haft en uppmärksammad insändare i Dagens Nyheter. Dörrknackningen har startat. En av rapporterna visade på det tydliga resultatet att av de 28 som öppnade sina dörrar skrev 21 lägenhetsinnehavare på för nej till ombildning!
Rågsved mot ombildning har haft torgmöten och flygbladsutdelningar varje lördag. Det är gruppen som har gjort flygblad på flera olika språk! De bedriver ett nej till ombildningskafé och har haft en banderollverkstad på kulturhuset Cyklopen. Till vår stora glädje hade Rågsvedsborna tagit med sig de fina banderollerna för visning!

127 tillhör oss organiserar hyresgäster i Skärholmen och Sätra. De kunde tyvärr inte närvara på mötet, men vi hade nåtts av rapporten att de haft ett mycket stort möte och senast två dagar tidigare en demonstration och uppvaktning av stadsdelsnämnden. 
Norra Järva Stadsdelsråd berättade om de mycket glädjande tecknen på att Moderaterna håller på att backa vad gäller sina byggplaner vid Husby Gård, vilket såklart sporrar all hyresgästkamp. 
Hässelby/Grimsta var representerade på mötet. De har inte kommit så långt ännu, men har en Facebook-grupp och kommer att få stöd från nätverket så att även de kan starta upp med stormöte. Rinkeby mot ombildning är också på gång, med Facebook-grupp och fortsatta planer. 
Västertorp har inte startat upp, men en boende från Västertorp kommer att försöka göra det och vi hoppas att den superaktiva Hökisgruppen med hjälp av den lika aktiva gruppen i Rågsved kommer att ge en hjälpande hand till Fagersjö.
På mötet talade även Eva Wickman, Maria Välivainio och Elin Gauffin om nätverkets planer och plattform.

Att det är många som vill stoppa ombildningarna råder det ingen tvekan om (foto: Natalia Medina).

Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet och vice ordförande för Svenska Bostäder, gav en uppdatering om det politiska läget. I april kommer de tre kommunala bostadsbolagen att formellt anta direktiven för ombildning med exakta planer för vilka fastigheter som är aktuella. Troligtvis kommer blåklassade k-märkta hus att undantas. 
Från och med maj till årsskiftet gäller det att se till att inga ombildningsprocesser startar, det vill säga att  ingen bostadsrättsförening får ihop mer än 49 procent av de boende för intresseanmälning (vid 50 procent kan processen starta och en värdering av fastigheten görs).
Ett annat hot är utförsäljningar. Förra vändan såldes 5 000 lägenheter till privatvärdar. Detta är en väldigt känslig fråga för Miljöpartiet och det är viktigt att vi sätter ett starkt tryck mot MP angående detta. 
Ekonomisk kommer högern vilja ha igenom utförsäljningar eftersom kommunernas ekonomier går sämre nu och de vill få in försäljningspengarna för att kunna sänka kommunalskatten. Men opinionen är emot även bland högerväljarna.
Vi fick även stöd av Tomas Henriksson från Hyresgästföreningens nej till ombildningsavdelning. De kommer att bistå allt arbete mot ombildning på olika sätt, lokalt och i nätverket.

30 mars blev en stark dag för hyreskampen. Genom samarbete och kampinitiativ kommer vi inte bara kunna stoppa privatiseringarna, utan även bygga en starkare hyresgäströrelse med sikte på att boendet återigen ska bli en social rättighet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!