Mullvaden: En spionthriller på riktigt

Dokumentären är inte så matnyttig, men dock spännande och fascinerande (Foto: Pressbild).

av Anton Lindbäck // Artikel i Offensiv

En spionthriller, fast på riktigt. Det är lite så Mullvaden – undercover i Nordkorea har beskrivits och ja, det är väl ganska exakt det man får.

Den danska filmskaparen Mads Brügger ger oss en inblick i hur de Nord­ko­re­ans­ka skumraskaffärerna egentligen går till, för det är kanske inte så mycket nytt som kommer fram i dokumentären. 
Vi vet redan att Nordkorea säljer vapen till den undre världen. Nu får vi dock en direkt inblick med hjälp av den förtidspensionerade kocken Ulrich Larsen som under tio års tid har gått undercover i den danska nordkoreanska vänskapsföreningen och klättrar i rank i den internationella vänskapsföreningen KFA, för att till slut få komma in i den nordkoreanska statsapparatens högre kretsar.

Den excentriske ledaren för KFA, spanjoren Alejandro Cao de Benós, är den som uppmanar Larsen att hitta affärsmän som vill göra affärer med diktaturen. 
Med hjälp av den påhittade affärsmannen kallad Mr. James, spelad av en före detta kriminell, blir de spekulanter på en ö i Uganda där man planerar att bygga en vapenfabrik under ett hotell.
Ritningarna får han visade för sig på den nordkoreanska ambassaden i Stockholm av ambassadrådet Ri Hak-chol, som i vanliga fall är en förespråkare för fred i officiella sammanhang.
Nordkoreaexperten Chad O’Carroll säger dock i en artikel i Aftonbladet att vi inte kan utesluta att Nordkorea i sin tur försökte lura dokumentärfilmarna. Hade de verkligen tänkt bygga en vapenfabrik eller skulle de bara ta pengarna och inte leverera?

Dokumentären visar oss för första gången en prislista på de vapen som Nordkorea har till försäljning, där scudmissiler för 5,5 miljoner dollar styck sticker ut som mest.
Förutom att dokumentären ger oss en närbild av allt fuffens vill man gärna skruva upp spänningen lite extra. Stämningen sätts genom kameravinklar och ljussättning som kanske inte vanligtvis förknippas med dokumentärer vid de olika intervjuerna. 
Det känns absurt med alla möten som anordnas på fina hotell och yachter, som en Bond-film. Man har till och med en cliffhanger i första avsnittet som är som hämtad från en thrillerserie och det känns som att man verkligen vill hamra in att detta är spännande. 

Och det kanske är det den här dokumentären är mest: spännande och fascinerande, men kanske inte så väldigt matnyttig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!