Myanmar: Ny valseger för NLD, men ingen förändring att vänta

Vallokal i Myanmar. 2,6 miljoner väljare ur olika etniska minoriteter fick inte rösta, däribland 1,1 miljoner rohingyer (Foto: Paingpeace / Wikimedia Commons).

av James Clement, Socialist Alternative (ISA England, Wales & Skottland) // Artikel i Offensiv

Parlamentsvalet i Myanmar (Burma) den 8 november blev en seger för det styrande partiet NLD och dess ledare Aung San Suu Kyi. Under NLD:s fortsatta styre är ingen förändring att vänta i det krisdrabbade Myanmar.

NLD vann en stor majoritet av rösterna och besegrade det av militären stödda största oppositionspartiet USDP som gick tillbaka. Men militären är garanterade en fjärdedel av platserna i parlamentet. Dessutom fick nära 2,6 miljoner väljare från olika etniska minoriteter – inklusive omkring 1,1 miljoner rohingyer – inte delta i valet.
Aung San Suu Kyi, som i åratal var ledarfiguren för motståndet mot militärregimen, har nu blivit ett språkrör för den och har fortsatt att bedriva en förtryckarpolitik gentemot minoriteter. Hon reste till och med frivilligt till Internationella domstolen i Haag för att försvara det förfärande våldet mot rohingya­folket, vilket ledde till en våg av internationell kritik. Att NLD ändå kunde vinna en storseger beror på att partiet ses som alternativet till militären, trots att många inte vill ha endera.

NLD har dock inget svar på de kriser som har drabbat landet. Förra året chockhöjdes elpriserna och i år har coronakrisen och nedstängningen slagit hårt mot de fattiga. Fattigdomen har ökat snabbt och tiotusentals rapporteras gå hungriga i landets största stad Yangon. 
Covidkrisen har slagit särskilt hårt mot Myanmar; med årtionden av vårdnedskärningar sedan det militära maktövertagandet 1962. Enligt den asiatiska utvecklingsbankens rapport är ”Myanmar det enda asiatiska utvecklingsland med en militär förvarsbudget som är större än utbildnings- och sjukvårdsbudgetarna tillsammans”.

Den 8 december hade antalet smittade passerat 100,000 och 2,132 människor hade avlidit i covid-19. Sjukhusen utkämpar en ojämn kamp mot smittan. Brist på adekvat sjuk- och hälsovård slår särskilt hårt mot landets etniska minoriteter, som exempelvis rohingyer; den muslimska befolkningsmajoriteten från delstaten Rakhine. 
Folkmordet på den muslimska minoritetsgruppen rohingya utgör ett av de brutalaste kapitlen i regionens nyaste historia. Rohingyafolket, felaktigt kallade ”bengaler”, har fortfarande inga möjligheter till fullständigt medborgarskap i Myanmar, då både NLD och militären tjänar som representanter för intressena hos majoriteten av burmeser (bamarfolket, varav flertalet är buddhister). 
Vanliga arbetarklass-burmeser har naturligtvis ingenting att hämta hos NLD, ett parti som är ihopgift med kapitalismen, eller hos militären.
Den burmesiska militären är i delstaten Rakhine (också kallad Arakan) fast i strider med Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA), vilket ändå bara är ett exempel på att ”etnicitet och konflikt är oupplösligt knutna till varandra i Myanmar” (International Crisis Group). 

Verklig demokrati i Myanmar kan inte förverkligas inom ramen för en sjuklig kapitalism och imperialism. Vägen framåt är bygget av ett politiskt alternativ som kan förena landets arbetare och fattiga – ett socialistiskt massparti som tar kamp för att störta kapitalismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!