Nabila lyckades fly Israels bomber

2006-08-09 15:59:49
Nabila Abdul Fattah från Göteborg kom nyligen hem från krigets Libanon.

– Om inte Israel börjat bomba hade jag fortfarande varit kvar, herättar hon för Offensiv hemma i Hammarkullen. Fyra dagar efter krigsutbrottet lyckades hon ta sig från Libanon via Syrien.
När vi var på svenska konsulatet sprängdes det för fullt utanför, folk var rädda och trängdes. Det kom nya besked hela tiden om när vi kunde komma hem, säger Nabila.
Hon hade arbetat i en förort till södra Beirut då hennes kusin ringde och berättade att Hizbollah hade kidnappat två israeliska soldater och eftersom Nabila arbetade i ett omårde där Hizbollah var starka måste hon skynda sig bort därifrån. Isreal skulle sannolik bomba hennes område.

Första måltavlan

– När jag var på väg hem surrade en helikopter ovanför och folk kom ut på gatorna och började skjuta i luften runt omkring mig, jag förstod aldrig vilken omfattning det skulle bli, säger Nabila och fortsätter. Det var hemskt att vara mitt i kriget men det är lika hemskt att vara hemma och veta att ens släktingar är kvar mitt i helvetet, vart ska libaneserna fly.
Nabila förklarar hur socialister i Beirut i flera dagar demonstrerat mot kriget i Gaza, det var mycket folk men de har tvingats bort av kriget. Nu är det bara soldater på gatorna.

Vad tycker du om de så kallade vänstergrupper i Sverige som stödjer Hizbollah?
– De verkar arbeta efter principen min fiendes fiende är mina vänner, men då vet de inte vad det är för sorts organisation, de hyllas bara här för att de drivit ut Israel tidigare. Men Hizbollahs agerande har riskerat livet på så många mäniskor som nu inte har någonstans att ta vägen.

Vad är Hizbollah för organisation?
– De är en reaktionär och oerhört religiös grupp (Hizbollah betyder Guds parti) jag ogillar vad de står för men det är Israels agerande som idag gör så att de får stöd. Ju brutalare kriget blir desto fler stödjer och ansluter sig till Hizbollah. Men stödet är bara en följd av att Hizbollah är beredd att göra motstånd.
– Hizbollah ses som beskyddare i vissa områden då de upprätthåller sin ”lag och ordning”. De har med socialt arbete kunnat ge folk vård och skola vilket inte den libanesiska staten gjort. Samtidigt kan det vara avsaknaden av arbetarrörelsen som gör att de kan växa. Om Libanon vore stabilt skulle Hizbollah aldrig ha stöd. Och nu är de de enda som gör militärt motstånd.
Nabila avslutar med att säga hur viktigt det är med internationellt motstånd mot Israel och dess krig mot det palestinska och libanesiska folket.
– Det är civilbefolkningen som drabbas av kriget.

Intervju: Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!