”Nacka inte biblioteken!”

2011-03-07 12:48:25
Utanför Melanders fisk i Nacka Forum var kvällen kall och stjärnklar. Facklor tändes för att tillsammans med tjocka sulor, tillika vantar hålla värmen och modet uppe på deltagarna i den manifestation mot privatiseringen av Nackas bibliotek som Sveriges författarförbund (SFF) anordnat.

Längst fram stod Siv Widerberg och skanderade ”Ingen blir glad av entreprenad” och ”Nacka inte biblioteken”. Utandningsröken stod tjock när uppmaningen snart skallade mellan husen från alla närvarande.
SFF:s ordförande Mats Söderlund hälsade välkommen och berättade om mötet med Nackas kommunstyrelse och sin reflexion från detta.
Han ansåg sig inte fått ett enda begripligt svar på anledningen till privatiseringen och kunde därför inte dra några andra slutsatser än att det för dem helt enkelt handlade om ideologi och människosyn.
På det flygblad som delades ut fick man ta del av SFF:s skrivelse till kommunstyrelsen och kulturnämnden i Nacka den 17 februari Riv upp beslutet. Där protesterar man mot Nackas förslag att driva alla sina folkbibliotek genom entreprenad.
SFF påminner om sitt policydokument från 2006 där de påtalar hur viktiga biblioteken är för välfärden. Ja, helt enkelt skapar tillit till samhället.

I skrivelsen informerar också SSF om FN-organet Unescos folkbiblioteksmanifest, vilken den svenska bibliotekslagen grundar sig på. ”Av detta följer att folkbibliotekens samlingar och tjänster inte får vara föremål för någon form av ideologisk, politisk eller religiös censur och inte heller utsättas för kommersiella påtryckningar”, skriver SFF. Man menar vidare att ”det öppna medborgarrummet, utan krav på sina besökare, riskerar förvandlas till ännu ett kommersiellt centrum”
Agneta Sundström

Kommunens bibliotek säljs ut

I december i fjol beslöt kulturnämnden i det högerstyrda Nacka att upphandla driften av kommunens samtliga folkbibliotek.

”Bortsett från det, enligt Författarförbundets mening, absurda i själva tanken med att försöka driva en gemensam samhällelig service, finansierad med skattemedel, på kommersiell bas, framstår Nacka kommuns åtgärd som ett allvarligt tecken på en nedsättande värdering av det som är kärnan i en allmän biblioteksverksamhet: att utan sidoblickar på en eventuell ’vinst’ för bibliotekets räkning och utan förbehåll tillhandahålla kunskap, upplevelser och en rikedom av tankar”, skrev Författarförbundet (SFF) i protestbrev till Nacka kommun i december 2010

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!