Nader utmanar

2008-04-02 13:08:47
Den 24 februari gick Ralph Nader ut med att han kommer att delta i presidentvalet för att utmana näringslivets järngrepp över amerikansk politik.
Som Nader uttryckte det i tidningen USA Today den 5 mars har vanliga amerikaner blivit ”utestängda från sin regering av två större partier som, i varierande grad, har förvandlat Washington till en näringslivsockuperad zon”.

Socialist Alternative, CWI i USA, stödjer Naders antikrigs- och arbetarinriktade kampanj, precis som vi gjorde år 2000 och 2004.
2008 års valkampanj har avslöjat den enorma ilska som vaknat bland arbetare och unga under George Bushs åtta år med företagsvänlig och krigsinriktad högerpolitik. Men ilskan har också drabbat demokraterna, som medverkat till Bushs illgärningar. Opinionsmätningar visar att över 70 procent av amerikanerna anser att landet är på väg åt fel håll. Medan företagens USA gör rekordvinster, sjunker arbetares levnadsstandard. Medan hela planeten rusar mot en miljökatastrof, rullar det politiska etablissemanget tummarna.

Brett missnöje

I USA vill majoriteten se ett slut på det ödesdigra kriget i Irak, men trots röstupproret i 2006 års val fortsätter den demokratiska kongressen att finansiera kriget.
Bush kommer att lämna Vita huset som en av de mest hatade presidenterna i USA:s historia. Ändå har den nya, demokratkontrollerade kongressen lyckats göra sig ännu mer impopulär med bara 19 procents stöd, enligt en undersökning i mars.
Det är bakgrunden till att 58 procent anger att ett tredje parti behövs och att varken republikaner eller demokrater lyckas föra den amerikanska befolkningens talan, enligt en undersökning i USA Today juli 2007.
Den demokratiske kandidaten Barack Obama har utnyttjat viljan att förändra och presenterat sig som en utmanare av etablissemanget. Obamas kampanj har politiserat miljontals unga och arbetare och genererat en våg av entusiasm. Han har fått stöd från afroamerikaner och andra som förståeligt nog är entusiastiska inför utsikterna att välja landets första svarta president.
Den sorgliga verkligheten är dock att Obama kommer att göra sina anhängare djupt besvikna. Antikrigsretoriken till trots har Obama vid upprepade tillfällen röstat för Bushs krigsbudget i senaten.
Och medan Obama talar om att höja standarden för fattiga och arbetare, avslöjar en närmare titt att han helt och hållet är näringslivets kandidat. För inte så länge sedan påpekade den demokratiske kandidaten John Edwards: ”Vi kan säga ’så länge vi väljer in demokraternas kandidater kommer allt bli okej’. Det är inte sant. Tror ni verkligen att någonting av betydelse kommer att förändras om vi ersätter en grupp företagsvänliga republikaner med en grupp företagsvänliga demokrater?”.
Men, Edwards kortlivade kampanj visade återigen det meningslösa i att utmana storföretagen och näringslivet inifrån det demokratiska partiet.

Dags att ta ställning!

Det är därför som Socialist Alternative stödjer Ralph Naders kampanj mot de två partier som representerar status quo. Miljontals människor kommer att nås av hans kampanj, vars plattform innehåller bland annat:

  • Dra tillbaka alla amerikanska styrkor från Irak.
  • Bygg upp ett sjukvårdssystem som omfattar alla.
  • Skapa miljoner jobb med offentliga sysselsättningsprogram.
  • Återkalla Patriot act (genomdrevs av Bush efter den 11 september 2001 som en del i kriget mot terrorismen. Begränsar medborgares rättigheter, i synnerhet invandrares).
  • Skär ner på den massiva militärbudgeten.
  • Avskaffa dödsstraffet.
  • Sätt punkt för det misslyckade och rasistiska kriget mot droger (termen war on drugs användes först av president Nixon. Ska vara riktad mot droghandeln, men kritiseras för att förvärra rasism och stigmatisering och för att vara USA-regeringens krig mot amerikanska medborgare).
  • Utöka arbetares rättigheter och dra tillbaka Taft-Hartley-lagen (antifacklig lag).
  • Nej till kärnkraft – investera i ren och förnyelsebar energi.

Som socialister skiljer vi oss från Nader, som vill reformera kapitalismen. Vi siktar på att störta hela det ruttna kapitalistiska system som skapar krig, fattigdom, rasism, sexism och miljöförstöring.
Inte desto mindre kommer Naders kampanj att ge en röst åt en viktig minoritet av arbetare och unga som söker ett vänsteralternativ till den näringslivsvänliga politikens högerkonsensus. En signal om detta gavs i en opinionsmätning den 13-14 mars, där Nader fick stöd från 5-6 procent i ett val mellan McCain och antingen Clinton eller Obama. Bland väljare under 30 och bland politiskt obundna, fick Nader 12-15 procent.

Satsa på att nå ut

Även om det är troligt att Naders stöd kommer att ätas upp ju närmare valdagen kommer, särskilt om det blir en jämn strid, visar opinionsmätningarna att det finns ett betydande missnöje med båda partierna och en öppenhet för Nader. För att bygga den mest effektiva kampanjen och nå ut till arbetare, unga och förtryckta, borde Nader använda sin kampanj för att stödja och aktivt bygga rörelser som arbetar-, antikrigs- och immigrantrörelserna.
Vi anser till exempel att Nader borde stödja strejkuppropet inför 1 maj mot krigen i Irak och Afghanistan, som kommer från International Longshore and Warehouse Union (fackförening med ungefär 42 000 medlemmar). Han borde utnyttja sin kampanj till att sprida det här otroliga initiativet. Det är också viktigt för Nader att kräva ett omedelbart tillbakadragande från Irak, papper för alla immigranter och en tydligare kampanj mot sexism och rasism.
Alla de som vill kämpa för verklig förändring borde delta i Naders kampanj och hjälpa till att bygga en rörelse som kan fortsätta efter valdagen den 4 november för att angripa roten till samhällsproblemen; den globala kapitalismen.
Gå med oss i kampen för att förändra systemet!

Philip Locker

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!