”Någon ligger i utspilld hundmat”

2006-07-28 15:21:03
BOK
Titel:Göteborgshändelserna
Författare: Jörgen Gassilewski
Förlag: Albert Bonniers Förlag (2006).

Det står på omslaget till boken Göteborgshändelserna av Jörgen Gassilewski att det är en roman. För mig framstår boken som ovanlig för att vara roman men däremot mycket precis som dokumentär och samtidigt poetisk.

Dokumentation av händelserna kring EU-toppmötet 2001 har gjorts förut, det är genom att gå in i ett antal karaktärers tankar, historia och upplevelser som precision uppnås.
Temat är begreppet händelser. Långa slingor av händelseförlopp räknas upp och upprepas som melodier. Samtidigt går huvudpersonen T-Gul omkring och frågar sig om självmord är en händelse.
T-Gul är den tyska knallgulhåriga kille som insatsstyrkan letade efter på Schillerska gymnasiet. Drakdödaren Buskage Mindre är president George Bush och (J) är Håkan Jaldung. Den förstnämnde har mer liv i sig än den askgrå robotliknande polismästaren.
Ibland går berättandet in i någon-formen och driver med synsättet att de så kallade Göteborgshändelserna bara hände: ”någon ligger i utspilld och uppblött hundmat och någon säger låt skiten ligga där”. Två någon i motsatta positioner. Den första ligger på mage med händerna på huvudet, den andre står ovanför med batongen mot den liggandes nacke.
(J) vet att det är en händelse när han avtackas av Drakdödaren som speciellt uppskattar taktiken att först hyra ut skollokalerna gratis till demonstranterna och sedan låsa in dem där.
Jag kan tänka mig att boken är lite rörig för en som inte var med själv, men den förmedlar en äkta känsla. Alla häpnadeväckande uttalanden och händelseförlopp stämmer överens med vad som tidigare berättats, vilket inte är konstigt då Gassilewski hänvisar till 136 referenspersoner.
För en demonstrationsarrangör är boken väldigt igenkännande. Alla typer av demonstranter är rättvist upptagna med fokus på unga nya grupper. Man blir nostalgisk och längtar tillbaka till den tiden, fylld av livlig diskussion och debatt om världsanalys, ideologier, demonstrationstaktik och organisationsform. Det som saknas är mer om innehållet i politiken, varför T-Gul och hans kompisar ville demonstrera mot EU. Den existensiella frågeställningen är tung och slutet kan väl tolkas som att globaliseringsrörelsen dör eller vill dö.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!