”När kulturstödet blir fryst går det inte att söka för framtida projekt”

”Det här blir jätteproblematiskt”, säger skådespelaren Agnes Rase (Foto: Elin Gauffin).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Coronakrisen har en förödande effekt på scenkonstlivet. Den efter förra årets slakt på Kulturskolan och biblioteken redan hårt kritiserade Jonas Naddebo (kulturborgarråd i Stockholm) föreslår nu en ny temporär krisfond som också får hård kritik. Detta eftersom pengarna ska tas från kulturstödet.

Agnes Rase, skådespelare på stadsteatern, berättar mer:
– Det fria scenkonstlivet har reagerat på att det har skapats en krisfond på 20 miljoner kronor som aktörer kan söka för förlorade biljett­intäkter. Problemet är att dessa tas från kulturstödet. Förslaget kommer främst från MP och C. När kulturstödet blir fryst så här går det inte att söka för framtida projekt.
– Det är ständigt det här med att kulturen hålls under armarna för att inte drunkna, men inget mer än så. Nu försöker man rädda mindre scener vilket är bra, men alla fria projekt kommer att försvinna. 
– Nästan alla dansare, skådespelare och scenkonstnärer är frilansare och många har egna företag. De lever på mycket korta projekt. Jättemånga har redan blivit arbetslösa. Det här blir jätteproblematiskt.
– Det kommer inte att finnas jobb i framtiden. Jag tycker att det här vore en fråga för facket. Än har jag inte sett några upprop eller så. Om varje aktör bara ska be om krisstöd enskilt blir var och en svagare och kollektivet blir svagare. 

Beslutet om krisfonden ska fattas på Kulturnämndens möte den 21 april. Rättvisepartiet Socialisterna anser att det är självklart att en krisfond måste innehålla nya pengar och inte fejka med att ta från framtida kulturen. 
Varför klarar inte Jonas Naddebo av att kommunicera uppåt med Sveriges Kommuner och Regioner och regeringen som har lanserat ett stödpaket till kulturen på 500 miljoner kronor? Ser han det som ett tillfälle att fortsätta slakta kulturen i Stockholm?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!