När vi var samer: Emotionellt och upplysande

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Mats Jonssons serieroman När vi var samer (Ordfront förlag) är som författaren själv beskriver det en ”hybrid av fackbok och skönlitterär skildring”. Läsaren får följa med på en emotionell resa i författarens sökande efter den egna släktens historia samtidigt som boken upplyser samhället om den samiska historien i Sverige.

Allt det som vi inte fick lära oss i skolan om det samiska samhällets funktioner, om kulturen och framför allt om de historiska oförrätter som cementerat förtrycket gentemot samer i alla delar av samhället, skildras i boken.
Boken pendlar mellan dåtid och nutid där läsaren följer författarens tecknade resa från den plötsliga upptäckten om den egna samiska släkten parallellt med att vi följer släkten flera generationer tillbaka i tiden och de historiska skeendena som påverkat det samiska samhället.
På vägen passerar vi statens och kyrkans roll i samhället, med de politiska strömningar som har drabbat svenska Sápmi från stormaktskrig till rasbiologi. Även hur de samer som drabbades av assimileringspolitiken påverkades tillsammans med andra delar av arbetarklassen, från industrialiseringen av skogsbruket och gruvorna till timmerflottningens starka fackföreningsrörelse och skotten i Ådalen.

”Vinnarna skriver historien” är en välkänd fras, något som Mats Jonsson såväl belyser som gör ett starkt slag för att åtgärda. Trots att det samiska samhällets historieskrivning är en berättelse från förlorarnas sida är den viktig att återge om och om igen.
Boken sammanfattar den svenska kolonialismen och hur kapitalismens framväxt har krossat den samiska kulturen samt plundrat landets naturtillgångar. 
Även om boken också lyfter delar av den samiska kamp som har förts för rätten till självbestämmande, sociala- och politiska rättigheter skildrar boken snarare livet i utsatthet.

När vi var samer är möjligen det första litterära bidraget som lyfter frågan om kulturellt folkmord i sammanhanget av det systematiska förtryck som samer har utsatts för. Frågan kan vara provocerande, men Mats Jonsson lyfter det ur ett historiskt sammanhang om hur begreppet folkmord har utvecklats samt i relation till hur den svenska staten och kyrkan systematiskt har raderat spår av samisk kultur, språk och livsnäring.
Den mediala tystnaden om samisk litteratur och samiska frågor ställs i boken mot det som kallas en samisk boom. Det handlar snarare om en delseger underifrån, där locket har lyfts och förtrycket mot samer börjar synas och spricka i sömmarna.
Kamp för samiska rättigheter har ökat de senare åren, och med kamp följer politisk erfarenhet och medvetenhet – och med den en höjd självkänsla. En annan viktig fråga är hur boken lyfter den skogssamiska minoriteten, en minoritet som inom det samiska samhället har fått stå tillbaka för exotifiering och assimileringspolitik.

Är du inte van att läsa serier kanske det tar lite längre tid att komma in i boken, men boken är för alla. Konstformen lyfter berättandet och tillgängliggör facklitteratur. Historieböcker kan kännas mastiga och torra, men När vi var samer tar fram sekler av åsidosatt historia på ett lättsamt sätt.
Boken ligger i toppen av årets viktigaste böcker, då den lyfter den samiska identiteten samtidigt som den fortsätter att riva ner åratal av förtryck.

Författare: Mats Jonsson
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2021
Antal sidor: 340

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!