Nästa globala klimatstrejk den 19 mars

När pandemin är över måste kampen återigen fylla gatorna! (Foto: Osama Bhutta / Flickr CC)

av Cesar Andersen Lindholm // Artikel i Offensiv

Efter nästan fem månaders uppehåll är det dags för klimatstrejkerna Fridays for Future att sätta igång igen. ”Pandemin har inte gjort krisen mindre akut, och vi är trötta på utebliven handling från beslutsfattare”, säger arrangören Fridays For Future i det officiella uttalandet.

Det har gått nästan ett år sedan den senaste fysiska klimatstrejken under Greta Thunbergs ledning. Redan tidigt i pandemin, i början av mars, gick hon ut på sociala medier att hon med anledning av smittrisken istället skulle börja strejka online och uppmanade sina följare att göra likadant. 
Trots att uppmaningen i sig inte satte stopp för strejkerna helt och hållet infördes kort därpå nya restriktioner som hindrade även de mest gedigna aktivisterna från att demonstrera fysiskt.

Sedan dess har klimatkampen mestadels behövt drivas online, något som visat sig vara ineffektivt och inte alls lika kraftfullt som fysiska demonstrationer när det gäller att sätta press på ledare och politiker för att vidta konkreta åtgärder. 
Även om koldioxidutsläpp och utsläpp från fossilbränslen minskade med några procent under det förra året har den globala uppvärmningen fortsatt stiga som innan, och politiker gjorde än mindre för klimaträttvisa 2020 än de föregående åren.

För varje dag som går är vår planet en dag närmare obeboelighet. Pandemi eller inte behöver vi lösa klimatkrisen, och det snart. 
Därför har organisationen Fridays For Future utlyst en ny global klimatstrejk fredag den 19 mars, om knappt en månad. Förhoppningen är att demonstrationerna ska kunna vara fysiska, men skulle det inte vara möjligt är arrangörerna flexibla och kan tänka sig att istället ha någon form av digital demonstration. 
Tiderna som gäller i Sverige är 08.00-17.00, med viss förbehållning för ändringar beroende på demonstrationsform.

Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister uppmanar till fullt deltagande på alla sätt som är möjligt under klimatstrejksdagen, och pekar på att det måste bli ett slut på uppmaningar till världsledare som bara förvaltar kapitalismen och den makt som näringslivets intressen har. 
Det krävs omfattande gemensam kamp mot kapitalismen – för ett socialistiskt system, grundat på behoven hos natur, klimat, människa och djur, inte profitjakt och ökade utsläpp. Ursprungsbefolkning, miljörörelsen, facken, gräsrotsorganisationer, ungdomar och hela den samlade arbetarrörelsen behövs i denna kamp för en grön omställning.
Mer info om klimatstrejken finns att läsa online på Fridays For Future’s hemsida samt på organisationens officiella sociala medier.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!