”Nationell konkurs” hotar Island

2008-10-08 15:45:42
Island riskerar ”nationell konkurs”, varnade statsminister Geir Harde i ett tal i måndags. Samtidigt beslutade alltinget om en undantagslag för att ta över makten i landets alla banker.

På måndagen (den 6 oktober) hade Islands krona fallit med 45 procent mot euron.
Detta ovanpå ett kraftigt ras hela det senaste året, från 90 isländska kronor per euro till över 150. Den fallan­de valutan har lett till en inflation som snart ligger på 20-25 procent. Under samma tid har aktiebörsen mer än halverats.
Räntorna är de högsta i Europa.

Värst är krisen för bankerna. De­ras tillväxt har under flera år varit större än resten av den isländska ekonomin och deras tillgångar påstods under 2007 vara tio gånger större än landets BNP.
I slutet av september tog staten över 75 procent av storbanken Glitnir. I tisdags förstatligades landets näst största bank, Landsbanki. Dagen innan hade den största banken, Kaupthing, beviljats ett lån på motsvarande 5 miljarder svenska kronor. Kaupthing har satsat hårt på att bli en europeisk storbank, med sparkonton i t ex både Sverige och Storbritannien.

Hittills har dock
ingen annan europeisk regering varit beredd att ge en hjälpande hand, eftersom de är fullt upptagna med sina krisbanker.
Krisen kommer att bli värre, med ökad arbetslöshet.
”Vi blir inte förvånade om den isländska kronan slutat fungera som betalningsmedel”, kommenterade en ekonom på tyska Commerzbank.
Svensk TV rapporterade på tisdagen om sparare som tömde sina bankkoton och om hamstring av mat.
Kasinoekonomin har fått förödande följder för Island, som behöver kamp mot bankernas kapitalism och internationella, socialistiska svar på krisen.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!