Nätläkare dränerar det offentliga

De privata nätläkarna dränerar den offentliga vården på resurser (Foto: Ivan Radic / Flickr CC).

av Åsa V Karlsson // Artikel i Offensiv

Den grundläggande etiska principen för sjukvård är att den ska ges efter behov. I juni 2011 fattade landstingsfullmäktige i Stockholm beslut om framtidens hälso- och sjukvård (FHS), även kallad Framtidsplanen. Vården skulle moderniseras, Sverige bli världsledande i digital vård, hög effektivitet till rätt kostnad. Dessutom blev det fritt fram för privata bolag att bedriva vård för skattepengar. Nu börjar regionerna kräva stopp för nätläkare som kostar miljoner varje år.

Värmland förlorade 25 miljoner kronor förra året på nätläkare. Från 2017 till 2020 ökade antalet läkarbesök hos nätläkare med 500 procent, och 2020 till 2021 ökade besöken ännu mer.
Utbildad sjukvårdspersonal ska kunna ge råd till oroliga föräldrar, även helger och nätter, och vårdcentraler samt akutmottagningar ska vara tillgängliga och hjälpa även den som inte har en telefon eller dator, inte förstår eller saknar ID-kort.
Det ska finnas skolsyster, barnavårdscentraler, sjukvårdsupplysning, jourläkare och ambulanser.
Idag är Sverige på god väg att
krascha rakt in i det borgarna kallar drömsamhället, som vill ha ökade klyftor, segregation, ett konkret mervärde för en förmögen minoritet och allt baserat på kvalitetsskillnader.

Vi sorteras efter hur mycket pengar vi har och vi sorteras bort, pressas längre och längre bort från det gemensamma. Massiva reklamkampanjer ger tröst och jämställer sjukvård som allt annat vi kan köpa på nätet, som vi kan unna oss, trösta oss med, slippa stå i kö för.
Och nu ska vi luras att tro på nätläkarna, att de alltid kommer att finnas där för oss, dygnet runt, där inget problem är för litet. Men du, du har väl svenskt personnummer och bank-id? Annars är det tyvärr kört.
Nu finns det svart på vitt att borgerliga politiker och stora riskkapitalister tillsammans har ljugit för oss. Istället för att göra oss friskare och mer trygga, ge bättre vård och bota har de byggt sin verksamhet på att öka oron och därmed tjäna mer pengar.
En ung människa tror att hen kanske har covid. Hen använder sin app, läkaren ber dem gapa stort. Det enda råd som kan ges är: Ta ett prov om du mår dåligt. Nätsamtalet kostar 100 kronor direkt och 500 kronor som debiteras oss skattebetalare, via vårdcentralen som den sjuke är skriven på.
Visst får du tag på någon i luren som lyssnar och föreslår medicin, antibiotika skrivs ut allt oftare för en röd hals, lite värk eller utslag, men när föräldrar tror att de får gratis hjälp skickas räkningen till det allmänna som tvingas till nedskärningar. Läkarna får bra betalt, och appbolagens ägare blir ännu rikare.

De har byggt sin verksamhet på att öka oron och därmed tjäna mer pengar.

Det är absurt att det nu finns sjukgymnaster, psykologer och specialistläkare av alla de slag som nås via mobilen. Och då kostar det inte 100 kronor längre. 790 kronor för första psykologsamtalet, 290 kronor för sjukgymnast. Oron ökar och i ensamheten lockas vi i valfrihetens namn att välja fel.
Regeringen vill ändra på reglerna. Resurserna flödar till appar som KRY, vilket är den app som är störst just nu. Första halvåret 2020 lade de 100 miljoner kronor på reklam. År 2021 fakturerade de för 181 miljoner kronor, alla nätläkare totalt över 800 miljoner kronor. Inkomst på apoteksvaror och medicin tillkommer.

I många regioner styr Moderaterna i olika koalitioner och de vill inte veta hur dyrt och dåligt deras älskade ”reform” fungerar. Kalmar län har en ökning på 700 procent sedan 2018.
Avtalen gör det svårt att stoppa kostnader och utbetalningar. Flera regioner har försökt, bland annat Norrbotten. Den riktiga fysiska vården måste klara sig på en allt tightare budget, göra nedskärningar och pressa personalen allt mer, medan få eller inga krav ställs på nätläkare.

”Vi tror att de (nätläkarna) har avlastat primärvård och akutvård, men vi vet inte” (moderat ordförande i Regionstyrelsen Kronoberg). I december lades en regeringsproposition som föreslår att alla patienter måste lista sig på en fysisk, privat vårdcentral ägd av appbolaget för att få vidare vård. Och max två gånger per år ska patienter kunna byta. Digitala vårdgivare uppmanas att etablera sig fysiskt för att få del av ersättningen.
Idag finns inte den möjligheten, utan man hänvisar den som är sjuk till sin vanliga vårdcentral eller till sjukhus, allt som inte snabbt fixas med ett recept. Idag är det helt fritt fram att starta nätläkarbolag och skicka räkningar till regioner och kommuner. En miljard kronor 2021 för 500,000 i princip onödiga digitala läkarbesök.
Marknaden behöver en kvalitetskontroll av alla aktörer, sägs det nu. Bort med vinst på vård, utöka digital vård som är kopplad till offentligt ägda vårdcentraler och sjukhus. Bort med telefonköer och se till att vi kan få vård även kvällar och nätter, men inte av Doktor KRY.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!