Natomedlemskapet – arbetsgivarnas nya vapen

Artikel i Offensiv

Vårdförbundets fortsätter att förhandla och medling pågår. Men arbetsgivarna agerar väldigt provokativt, och med hänvisning till att Sverige har blivit med i Nato vill man att det ska bli möjligt att göra avvikelser från arbetstidslagen och försämra både arbetstider och arbetsmiljö.
– Att kostnaderna för Sveriges inträde i Nato och upprustningen av krigsmakten skulle komma att betalas med nedskärningar i välfärden var kanske ingen ”högoddsare”. Det hade jag räknat ut. Nu visar det sig tydligt i de pågående förhandlingarna för mitt fack Vårdförbundet, där driver arbetsgivaren krav på försämrade villkor med direkt hänvisning till Natointrädet, säger Per Johansson, psykiatrisjuksköterska och medlem i Vårdförbundet, och tillägger att:
– Nu gäller det att facket står på sig och inte viker sig i frågan. Jag hoppas också att fler nu förstår vad Nato och krigsrustningen innebär. Det behövs kamp för att rusta upp välfärden och inte militären.
Trots kraven på försämringar nöjer sig Vårdförbundets ledning med att ”markera mot arbetsgivarna” och förhandlingarna fortskrider. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!