Natos kärnvapen ger ingen ”säkerhet”

Ann Linde och regeringen ställer sig bakom ”behovet” av kärnvapen (Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

”Sverige accepterar Natos inställning till säkerhet och försvar, vilket inkluderar den avgörande roll som kärnvapen spelar.” Det menar utrikesminister Ann Linde (S) i ett brev till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, rapporterar SVT Nyheter den 11 juli.

Hon fortsätter med att skriva att Sverige ”har för avsikt att delta fullt ut i planeringsprocessen för Natos militära struktur och kollektiva försvar, samt är berett att sätta in styrkor och förmågor för alla alliansens uppdrag”.
Vad gäller kostnaden som staten ska stå för till Nato skriver hon att:
”Sverige åtar sig att anslå tillräckliga budgetmedel för att kunna genomföra sina åtaganden vid uppnått medlemskap i alliansen, samt att bidra till Natos program för civilbudget, militärbudget och säkerhetsinvesteringar i enlighet med vad som diskuterades under anslutningssamtalen och till en kostnadsfördelning av 1,9277 procent.”
Det motsvarar 600-700 miljoner kronor, uppger William Alberque vid Intsitute for Strategic Studies till SVT.

Stöd till kärnvapen, att delta i Natos imperialistiska krig och erövringar samt miljarder i finansiering till krigsalliansen är vad svenskt medlemskap i Nato innebär. Vem vet, eftersom kärnvapen ”behövs” kanske vi får kärnvapen på svensk mark. Och hur många ”terrorister” som staten kommer försöka utvisas till Turkiet och Erdoğans terrorregim är det ingen som vet.
Tillsammans med den miljardrullning till upprustningen av det svenska försvaret till 2 procent av BNP är det en enorm satsning på militär och krig, som kommer finansieras via nedskärningar och ”effektiviseringar” på bland annat välfärden.
Staten och kapitalet är sammanvävt med det stora militärkomplexet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!