Naturreservatet på Gålö huggs ned – inte för sent att påverka

Naturreservatet skövlas med ett påstående som sågas av alla experter (Foto: Privat).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Nu dundrar skogsmaskiner mitt i Gålö naturreservat i Haninge, söder om Stockholm. Det är Skärgårdsstiftelsen som hugger ned alla granbestånd. De hävdar att det är ”nödvändigt” för att förhindra granbarkborrens framfart – ett påstående som miljöorganisationer, ekologer och forskare både i Sverige och internationellt bestrider som felaktigt och inkompetent.

I förra veckan skickade kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap (BHSSK) – med 27 undertecknare – ett skarpt öppet brev där Skärgårdsstiftelsen hotas med domstol för sina pågående miljöbrott.
– Det är vidrigt att Sverige gör samma övergrepp som den högerextrema regeringen i Polen. EU-domstolen har redan slagit fast att avverkningarna i polska urskogen Bialowiezaskogen, med förevändningen att bekämpa granbarkborre, var olagliga. Ändå fortsätter Sveriges regering, Skogsstyrelsen, Länsstyrelserna och skogsägare som Skärgårdsstiftelsen att hugga sönder våra sista spillror ”skyddad” natur på falska grunder. De hör hemma i fängelse, ryter Mattias Bernhardsson, organisatör för kampanjen BHSSK.
Trots att det är ett naturreservat tar Skärgårdsstiftelsen inte hänsyn. De hade kunnat ta ned granarna med lätta bandvagnar – istället har de skickat in tunga skogsmaskiner som markbereder sönder marken och hela områden.

Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap manar till massiva protester! Än finns tid att påverka. Utöver Gålö ämnar Skärgårdsstiftelsen att hugga ned alla granskog i naturreservaten Häringe-Hammersta, Utö, Rånö-Ålö och Nåttarö.
Maila och ring Skärgårdsstiftelsen samt dess styrelse med budskapet att hejda planerna att hugga sönder och skövla i våra skärgårdsreservat: kansliet@skargardsstiftelsen.se, telefon 08-123 124 00.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!