Nätverk för hyreskamp bildat

2018-12-12 14:24:17

foto: Natalia Medina


Stormötet onsdagen den 5 december i Folkets Husby på temat Rädda hyresrätten präglades av stark kampvilja med brett deltagande från såväl Hyresgästföreningen Region Stockholm som initiativtagande Norra Järva Stadsdelsråd och andra föreningar och nätverk som Ort till ort, Förorten mot våld, Rött forum, Momentum Stockholm och lokala hyresgästföreningar i Husby och Rinkeby.

Att C och L inför regeringsförhandlingar med S hade ställt krav på marknadshyror som villkor för att stödja en Löfvenregering och att det blågröna styret i Stockholm utöver ombildningar även vill sälja av allmännyttan till privata fastighetsägare har sporrat viljan att ta strid ytterligare.
Ett kanske historiskt beslut fattades också på mötet om att bilda ett gemensamt nätverk, Rädda hyresrätterna, varefter en samordningsgrupp valdes till stöd för striderna mot ombildningar, utförsäljningar, höga renoveringshyror som hos det Blackstone-ägda Hembla (före detta D Carnegie & Co) och marknadshyror.

Vidare beslutade mötet att anta det upprop som kan ses här nedan. Vi bestämde oss också för att ha en första demonstration redan den 12 december kl 9.30 vid stadshuset i samband med Stockholms stads budgetfullmäktige (som äger rum efter att denna tidning pressläggs), samt om en större demonstration den 21 januari och en lobby i samband med årets första kommunfullmäktige den 28 januari.
”Förorten reser sig”, kommenterade Hyresgästföreningens regionordförande Simon Safari efter mötet.
Samarbetet kompliceras dock av oron för att det avtal som Hyresgästföreningen precis har undertecknat om Stockholmshyror med systematiserade hyresskillnader beroende på en lägenhets standard och läge inom Stockholms allmännytta kan vara ett självmål i kampen mot marknadshyror.
Detta måste nu vägas upp av fördubblad kamp för en ny social bostadspolitik som i stället kan sänka hyrorna för alla hyresgäster.


Rädda hyresrätternas upprop: ”Upp till kamp mot ombildningar & utförsäljningar”


Upp till kamp mot
ombildningar och marknadshyror – för rätten till en bra bostad som vi har råd med!
För många unga och äldre utan höga inkomster eller eget kapital är en hyresrätt fortfarande den enda chansen till en trygg bostad, som i klimatkrisens spår dessutom borde vara den mest gynnade. Ändå är ingen boendeform mera orättvist behandlad än dagens hyresrätter, jämfört med de ägda bostäder eller bostadsrätter som systematiskt favoriseras genom låga skatter och generösa avdrag. 
När därför det nya blågröna styret i Stockholms stadshus vill ombilda och sälja ut allmännyttan i ytterstaden samtidigt som borgerliga riksdagspartier vill driva igenom ”fria” marknadshyror, är detta ett oerhört hot mot Sveriges hyresgäster. Ytterst få ledande politiker har heller lyft ett finger mot de hutlösa hyreshöjningar efter ofta illa utförda renoveringar och de nyproduktionshyror som redan idag plogar för ”marknadshyror”.

Att delar av allmännyttan redan tidigare har privatiserats och tillåtits bli feta spekulationsobjekt för världens största riskkapitalbolag, som Blackstone-ägda Hembla (f d D. Carnegie & Co), är ett skriande monument över bostadens förvandling från en social rättighet till en handelsvara.
Detta är en utveckling som vi lovar varandra att bekämpa. Vi kräver en ny social bostadspolitik med kraftigt ökat inflytande för hyresgästerna, som kan garantera allas rätt till goda och klimatsmarta bostäder med hyror som vi har råd med. Rika erfarenheter från tidigare strider mot ombildningar visar att ett målmedvetet motstånd också har goda möjligheter att vinna! 
Vi som är samlade till stormötet Rädda hyresrätterna i Folkets Husby den 5 december 2018 uppmanar därför alla hyresgäster att tillsammans med Hyresgästföreningen och en lång rad nätverk och organisationer samordna en gemensam kamp:
• Mot marknadshyror, skamlösa renoveringshyror och alla försök att ombilda och sälja ut allmännyttan!
• För ett blandat boende, som prioriterar nya hyresrätter i de mest segregerade rika stadsdelarna! 
• För en ny social bostadspolitik som bygger bort bostadsbristen, stoppar bostadsprofitörerna, sänker hyrorna och garanterar förbättrat underhåll med makt åt hyresgästerna! 
• För en stärkt, demokratisk och klimatsmart allmännytta utan vinstkrav. Bostaden ska vara en social rättighet och inte en handelsvara!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!