Nazismens vingslag styr i Klippan

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Händelserna i Klippan den senaste tiden är ett exempel på att högernationalismen skapar kaos. De traditionella partiernas lek med den högerextrema elden skadar dem själva och nu styrs en hel kommun av ”vildar”.

Skånska Klippan fick den tragiska stämpeln av en nazistort på 1990-talet, och idag kommer historien ifatt med full sving. De som bildade koalition för att styra kommunen i höstas var Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, det lokala partiet Vår Framtid och två avhoppade moderater.

Trots starka varningar från Sverigedemokraternas ledning i Stockholm valde SD att tillsätta två personer som var aktiva nazister under 1990-talet och in på 00-talet till politiska uppdrag. Andreas Olofsson fick den extremt viktiga posten som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden och Thomas Jelinek sattes som kommunstyrelseledamot.

Nu i februari svarade SD med att utesluta tolv medlemmar i Klippan, hela kommungruppen. Dessa stannar dock kvar som så kallade politiska vildar, utan partibeteckning. De fortsätter att styra kommunen. 

Från KD:s håll hörs inga planer på uteslutningar. Kommunstyrelsens ordförande Anna Andersen, tidigare moderat, sa till Sveriges Radio att ”Det blir business as usual”. Ja, så ser hon på det.

Jag var själv i Klippan 1995 och deltog i en antirasistisk manifestation efter det fruktansvärda knivmordet på Gerard Gbeyo. Jag minns att det var osäkert om det ens skulle kunna bli en manifestation och att känslan efteråt var: ”Skönt att det blev en manifestation som blev ostörd, trots att den inte var så stor”.

Gerard Gbeyo var en 18-årig asylsökande från Elfenbenskusten. Mordet utfördes av nazister, troligtvis Nationalsocialistisk Front, NSF. Andreas Olofsson och Thomas Jelinek blev medlemmar i NSF under samma tid. Det var den antirasistiska nyhetssidan Expo som avslöjade att Olofsson och Jelinek kandiderade på Sverigedemokraternas lista i kommunvalet 2018, och då blev de uteslutna.

På Expo läser jag saker som jag hade glömt bort och som känns skakande. Som att lika hemskt som knivattacken var att Gerard Gbeyo lämnades blödande i ett buskage i centrala Klippan, där människor gick förbi under flera timmar men inte gav hjälp, då de trodde att han var berusad.

Att på platsen för mordet lades det efteråt ett svartmålat kålhuvud med vita ögon och röd mun och texten ”En knarkhandlare mindre som vi slipper klä och föda / Klippan kommun”.

När Gerards bror Maxim kom till Klippan 1998 för att hedra sin bror kallades han för apa i NSF:s tidningar.

Expo uppger att NSF Klippan lades ner 2002, men att Andreas Olofsson fortsatte i en nazistisk vaktstyrka som hette Parabellum. År 2004 gick han med i nazistmarschen i Salem och året därpå, när marschen hade flyttat till Stockholm, gick han också med.

Thomas Jelinek var propagandachef för NSF i Klippan. År 2018 uttalar han sig i Expo och förnekar att NSF skulle vara en nazistisk organisation och ser inte behovet av att offentligt ta avstånd från nazism eller den tiden.

Klippan måste bli en varning. Lita aldrig på högern när de säger att de har gjort upp med sitt förflutna. Moderaterna omfamnar SD som i sin tur är en språngbräda för nazister. Nu har båda partierna tappat kontrollen över styret i en hel kommun och parlamentarismen är i kris.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!