Nazister angrep asylsökande

2006-07-28 15:16:15
Natten till den 6 juni angrep ett 30-tal nazister de sudanesiska flyktingarna som hungerstrejkar för rätten till asyl på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Svaret på attacken följde snabbt, den 6 juni demonstrerade 500 mot nazitvåldet.

Attacken hade föregåtts av hotbrev från nazisterna med budskap som ”Niggers go home” och ”We will be back”.
Sent på kvällen den 5 juni kom 30 nazister till Gustav Adolfs torg och började kasta fläskkött på de hungerstrejkande och kissade på deras tält.

Misshandlades

När en man som passerade förbi gav sitt stöd till hungerstrejken blev han misshandlad.
Dafalla Omar ringde till Kristofer Lundberg (Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg) som med tre kamrater var där på 20 minuter och började mobiliseringen, på en halvtimma hade ett 20-tal samlats. Att en grupp som stödjer de hungerstrejkande med kort varsel lyckades ta sig till Gustav Adolfs torg förhindrade nazisterna från att misshandla andra.
Totalt var det 50 personer som under natten kom för att försvara hungerstrejken.
Klockan 04.00 på morgonen togs initiativet att ha en manifestation dagen efter och kl 13.00 samlades 500 personer på Gustav Adolfs torg under parollen: Inga nazister på våra gator – Försvara rätten till asyl.

Mänsklig mur

-– Nazistattacken igår här i Göteborg följs idag av nazistmarschen i Stockholm. Att nazister tillåts att demontrera är en varning, samtidigt måste vi vara medvetna om statens rasism. Den omänskliga flyktingpolitiken gynnar små nazistgrupper, sa Kristofer Lundberg i sitt tal på demonstrationen.
Manifestationen avslutades med att en stor mänsklig mur bildades runt torget som en symbol för att det var många som var beredd att försvara sudaneserna.

Återinför asylrätten

Nazisternas attack på de hungerstrejkande flyktingarna visar att kampen mot rasism och nazism går hand i hand med kampen för att återinföra rätten till asyl.
Några hundra stannade sedan kvar för att försvara hungerstrejken och lika många lovade att vara där under natten.
• Stoppa nazistvåldet – Inga nazister på våra gator
• Återinför rätten till asyl – amnesti åt gömda och asylsökande flyktingar
• Arbete åt alla – gemensam kamp mot rasism och lönedumpning
• Rusta upp förorterna – ökade resurser till bostäder, vård skola och omsorg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!