Nazister fick polisskydd för sitt övergrepp

Polisen lät Sveriges värsta terrororganisation – nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen – tala och förstöra för människor som samlats i förtvivlan över krigsutvecklingen i Gaza. Nazisterna hade inget med palestinademonstrationen att göra utan försökte stjäla en demonstration för människor i sorg över anhörigas död och lidanden. Detta skedde lördagen den 14 oktober i Stockholm och var ett övergrepp på allt som demokrati heter. Nu måste den antifascistiska rörelsen komma på fötter.

Omvärlden var på helspänn eftersom Israel hade satt ut kl 16.00 som tidsfrist för 1,1 miljon människor att lämna norra Gaza. Olika posters på facebook hade uppmanat till protest på Sergels torg, bland annat från Palestinska arbetsgruppen. Vi från Socialistiskt Alternativ var där, liksom några andra vänsterorganisationer. Fler och fler demonstranter anländer, många med rötter i Palestina. Då ser vi att den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen intagit podiet som är en talarstol för demonstrationer på Sergels torg. De är cirka 20 personer med jättelika grönvita flaggor och två banderoller med parollen “krossa sionismen”. Massa poliser var med som skydd för nazisterna.

En palestinsk demonstrant gick fram till polisen och frågade varför nazisterna fick stå där. Polisen häver då ur sig det bisarra påståendet att “de står ju för samma sak som ni”. Nazisterna tog upp en megafon och började tala. Polisen lät dem fortfarande hållas.

Den palestinska demonstrationen formerade sig då i mitten av Sergels torg med ryggen mot nazisterna. När fler och fler demonstranter anlände flyttade sig demonstrationen till trappan på andra sidan torget. Vi var tillslut 3-4000 som ställde sig upp mot krigshandlingar, blockad, invasionshot mot Gaza. Tal och talkörer ropades ut i en megafon men det var svårt att höra allt.

Fortfarande tilläts nazisterna tala från podiet. 

Polisens uppgift är att hålla den allmänna ordningen. Att släppa fram nazister på en palestinsk demonstration mot deras vilja är en ordning som bygger på terror, förtryck och våld. Det är under all kritik att något sådant normaliseras, vilket det gör i Rapports inslag. SVT var på plats men kommenterar inte denna skandal med ett ord, nazisterna skymtas i inslaget. Och på rasistiska mediekanaler försöker man påstå att palestinier, nazister och kommunister hade en gemensam demonstration, vilket är förtal. Alla som demonstrerade mot invasionen av Gaza utsattes för ett nazistiskt övergrepp, under polisens översyn.

När nazisterna gick ner på torget och rev sönder en israelisk flagga så tog äntligen de antifascistiska talkörerna över. Den palestinska demonstrationen stämde upp i “inga fascister på våra gator” och jagade nazisterna ner i tunnelbanan. Polisen sprang med som skydd och såg till att låsa tunnelbanans ingång så fort nazisterna var satta i säkerhet. Resten  av Stockholm kan alltså inte gå ner i tunnelbanan och alla tusentals resenärer som redan är där får resa med nazister.

Det är i år tio år sedan nazist-attacken i Kärrtorp. Det vi gjorde i Kärrtorp var att “kärrtorpa” – det vill säga gemensamt ställa oss upp mot NMRs nazistattack och köra upp nazisterna i skogen. En vecka senare samlades upp emot 20 000 demonstranter mot nazismen på Kärrtorps IP och efterföljande veckor demonstrerades det över hela Sverige mot nazismen. 

NMR hade en sorts rikssamling i lördags i Stockholm och hade stövlat omkring på olika platser. Att de anser sig ha utrymme att agera i centrala Stockholm på ljusan dag är en allvarlig varning. Det senaste årets allt grövre nationalism och rasism från regeringen och Sverigedemokraterna får nazisterna att vädra morgonluft. Nu behöver de antifascistiska nätverken som så många gånger stoppat nazisterna genom massprotester aktiveras. Alla demonstrationer som riktar sig mot krig, högerpolitik, rasism och sociala orättvisor kommer att behöva skydd. Polisen kommer inte lyfta ett finger. Att polisen lät det nazistiska hatbudskapet skölja över människor som sörjer sina döda släktingar är en röd gräns som inte tolereras. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!