Nazister mötte motstånd

2008-02-06 13:09:08
På lördagen den 2 februari hade Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Göteborg en kampanj mot det nazistiska våldet på samma plats som nazister blodigt slog ned Patrik Hooghwinkel med järnrör strax innan jul.

Efter en timme samlades nazister i Brunnsparken en bit bort. Ett tiotal medlemmar i svenska motståndsrörelsen (smr) hade tagit med sig fanor och flygblad som hetsade mot flyktingar, invandrare och all demokratisk organisering. Senast smr hade flygbladutdelning i Göteborg misshandlade de över tio personer, varav en skars med kniv i nacken.
RS fortsatte med sin aktivitet som snabbt förvandlades till en protest, nu bara tio meter från smr:s samling, för att uppmärksamma allmänheten på att det är nazister som har aktivitet i Brunnsparken. Med bilder på misshandeln av Patrik och protestlistor fick den antinazistiska aktiviteten stor uppmärksamhet. På 30 minuter stannade 322 personer och skrev på namnlistor mot nazistvåldet, med uppmaning till protester. Nittio personer köpte Offensiv och 20 personer köpte den antirasistiska handboken, sedan var materialet slut.
Det blev ett naturligt sätt att protestera mot nazisterna genom att ge oss stöd. Självklart insåg RS-medlemmarna att det innebar en risk att protestera så nära inpå nazisterna, som tidigare inte har tvekat att våldsamt attackera politiska motståndare.

Stannade som skydd

Personer som skrev på listorna uppmanades därför att stanna kvar och protestera mot nazisterna, samt att försvara protesten mot en eventuell attack. Omkring 50 personer stannade kvar. För nazisterna blev det tydligt hur stark ilskan ifrån allmänhetens sida var och efter bara 30 minuter valde de att avsluta sin aktivitet. Deras flygblad låg nedtrampade runtom på gatan.
Dagen efter samlade RS, Elevkampanjen, Socialistiska Studenter med stöd av Kurdiska ungdomsförbundet och Iranska flyktingars riksförbund till en protest i Brunnsparken. Platsen där nazisterna dagen innan hade stått färgades röd av banderoller och fanor.
– Vad som kan stoppa nazisterna är massiva mobiliseringar från arbetare och ungdomar. Stora protester mot nazisternas våld, men även mot statens rasism och omänskliga flyktingpolitik samt mot det klassamhälle som är grogrunden till rasism, sade Johannes Lundberg.
Att nazister öppet vågar ha aktiviteter i centrala Göteborg är ett hot som måste tas på allvar. Att det inte handlar om något annat än förberedelse till våld visas tydligt i form av det antal personer som de har misshandlat då de tidigare delat flygblad.
Göteborgs antirasister måste ta detta på allvar och bygga upp antirasistiska grupper på skolor, arbetsplatser och i bostadsområden, i likhet med nätverket Enad Front Mot Rasism på skolor och antirasistgruppen i Angered, som är ett samarbete mellan invandrarföreningar.
Genom att samverka kan snabba mobiliseringar göras för att stoppa nazisternas aktiviteter när än de dyker upp.
RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!