Nazister vann mandat i delstatsparlament

2006-09-20 14:49:19
Även i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i östra Tyskland ägde de regionala valen rum i helgen. I det valet lyckades nazistiska NPD få plats i delstatsparlamentet.

Det betyder att nazister i höst finns representerade i två delstatsparlament i Tyskland, sedan tidigare sitter NPD i Sachsen.
I Mecklenburg-Vorpommern är arbetslösheten hög, nästan var femte går utan jobb, och här har de senaste årens attacker mot arbetslösa slagit extra hårt.
Nazistpartiet nationaldemokraterna (NPD) kunde vinna röster på att stämningarna präglas av hopplöshet, frustration och misstroende mot etablissemanget. NPD gick fram från 0,8 procent i förra valet till 7,3 procent, som motsvarar nästan 60 000 röster.
Valframgången i Mecklenburg/Vorpommern innebär inte bara att NPD får sex ledamöter i delstatsparlamentet utan också mer ekonomiska resurser.

Hyllar Hitler

I sin valkampanj försökte NPD framställa sig som ett radikalt parti, som ”nationella socialister”.
NPD är ett hot mot invandrare, aktivister och fackföreningar. NPD-ledaren Udo Voigt hyllar öppet Hitler.
NPD kan inte stoppas genom ändrad lagstiftning.
Det krävs aktiv kamp från framförallt fackföreningar och vänsteraktivister att stoppa och avslöja NPD och andra nazistiska partier.
Samtidigt måste de etablerade partiernas rasistiska politik bekämpas.
I Mecklenburg/Vorpommern var WASG inte tillräckligt starkt för att ensamt kunna stoppa NPD. Det skulle ha behövt massivt stöd från andra WASG-grupper i valet för att göra detta, men ledningen vägrade att ge stöd.
Att NPD fick 2,6 procent i Berlin är en varning, men här kunde WASG åtminstone delvis förhindra att NPD kunde utnyttja det missnöje som finns.
Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!