Nazisternas brott

2017-09-20 21:06:09
Från år 1983 till 2016 har totalt 44 nazistiska mord skett i Sverige. NMR och dess förgångare är ansvariga till flera av dessa. Tillfälligheter har gjort att siffran inte är högre.
I ett av de tre bombdåd som utfördes av NMR i Göteborg i vintras skadades bland annat en städare på ett flyktingboende allvarligt.

Hotet från nazisterna ska aldrig överdrivas, men så länge de kan härja utgör de ett direkt dödligt hot mot enskilda. Att nazisterna nu flyttar fram sina positioner är ingen hemlighet och att de trots sin isolering skördat mer än ett människoliv per år i landet under en 34-årsperiod visar på faran om de tillåts växa och/eller ha dessa stora mobiliseringar. Nedan följer några av NMR-­kopplade händelser under en 13-årsperiod.

2004 dömdes tidigare ledaren för Svenska motståndsrörelsen – idag NMR – Klas Lund till 4 månaders fängelse för olaga vapeninnehav. Han är även sedan tidigare dömd för dråp, rån och misshandel.
2005 hyllade NMR de nazister som vandaliserade hbtq-restaurangen Torget under Pride i Stockholm genom att publicera deras manifest och egna bilder på sin hemsida.
2006 häktades och dömdes NMR:s nuvarande führer Simon Lindberg för misshandel efter att de hade sökt upp RFSL-medlemmar i deras lokal och misshandlat dem.
I slutet av 2007 dömdes en aktivist inom NMR och en sympatisör till två års fängelse för mordbrand och skadegörelse mot RFSL:s lokaler i Piteå, som ägde rum åren innan.
Vid samma tid dömdes Niklas Frost, NMR, i hovrätten till fem års fängelse för försök till dråp efter ha knivhuggit en person i nacken vid Slussen i Stockholm.

I samband med ett torgmöte i Brunnsparken i Göteborg den 28 september 2008 misshandlades fyra medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, samt en medlem ur Moderata ungdomsförbundet, av NMR:s medlemmar.
Sommaren 2010 gick NMR-­medlemmar till fysiskt angrepp mot ordningsvakter under festivalen Piteå dansar och ler.

I december 2013 skedde den omtalade Kärrtorpsattacken av en grupp NMR-medlemmar som attackerade en fredlig antirasistisk demonstration i Kärrtorp. 23 medlemmar dömdes med anledning av attacken. Samtliga dömdes för våldsamt upplopp och några dömdes äv-en för brott som hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen, våld mot tjänsteman, olaga hot, stöld och skadegörelse.
Den 19 september 2016 utsattes ett socialdemokratiskt kommunalråd i Skurup för mordbrand och NMR:s logotyp sprejades på hans garagevägg.
Våren 2017 greps personer från NMR för inblandning i två bombningar och ett bombförsök i Göteborg mot två flyktingboenden samt Syndikalistiskt forum i Göteborg. En person fick livshotande skador. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!