Nazisternas våld ökar – också internt

2008-03-19 15:01:42
Kampen mot rasism och det nazistiska våldet är idag viktigare än på många år. Under 2007 blev det nazistiska våldet allt mer synligt och framförallt grövre. En av de bakomliggande orsakerna är splittringen inom den nazistiska ”rörelsen”, det vill säga de våldsamma nazistiska smågrupperna.

Tre medlemmar i nazistiska svenska motståndsrörelsen (smr) häktades i förra veckan sedan polisen i en stor operation hittat vapen och sprängämnen hemma hos nazisterna och hos deras föräldrar.
De är häktade för grovt vapenbrott, förberedelse för grov skadegörelse och allmänfarlig ödeläggelse. Det är bara det senaste exemplet på att nazisterna, och särskilt smr, trappar upp våldet.
Det nazistiska våldet har sin grund i den klasspolitik som förs i Sverige och som har pågått i snart tjugo år, men som nu brutaliserats under högerregeringen. I och med den omänskliga flyktingpolitiken och sverigedemokraternas valframgångar, har nazistiska gruppers självförtroende stärkts, vilket resulterat i ett ökat antal våldsdåd. Men det allt grövre våldet har också sin grund i det öppna bråk som blossat upp mellan nazisternas organisationer.

Den bakomliggande orsaken till splittringen mellan de nazistiska grupperna ligger i att alla vill vara den ledande och största organisationen. De interna striderna handlar också om de ekonomiska inkomsterna, främst från ”vitmaktmusiken”. Propagandamaterial och vitmaktmusik är nazisternas största inkomstkälla, bortsett från bidrag från enskilda rika sponsorer. Att kontrollera försäljningen av musiken har därför blivit en stridsfråga. Därför var det ett allvarligt bakslag för organisationen när smr tvingades stänga sin butik i Huddinge efter att den hade gått i konkurs.
De olika nazistiska organisationerna står även för olika idétraditioner, även om de alla är anhängare av Adolf Hitlers tredje rike.
En splittrande orsak är religionen. Smr är asatroende, medan nationalsocialistisk front (nsf) och nationaldemokraterna (nd) är kristna.
Den tidigare splittrade naziströrelsen lyckades enas runt en gemensam dag efter att en ung skinnskalle dött efter ett bråk i Salem år 2000. Salemmarschen har sedan dess till viss del tagit över den roll som 30 november tidigare hade som nazisternas egen högtidsdag. En dag om året har nazisterna lagt interna strider åt sidan för att utåt sett visa en gemensam front och genomföra en politisk maktdemonstration.

Enade i Salem?

När Salemmarschen arrangerades första gången, såg det ut som om de nazistiska organisationerna hade enats. Uniformerade nazister i form av nationalsocialistisk front och svenska motståndsrörelsen med sina symboler tågade bredvid nazister i kostym i form av nationaldemokraterna och de svartklädda ”fria” nazisterna runt den nazistiska hemsidan info14. De sistnämnda, under ledaren Robert Vesterlund, var tongivande bakom samlingen i Salem.
Som mest samlade nazisterna 1 800 personer i Salem, vilket var den största nazistdemonstrationen sedan 1940-talet. Men när marscherna blev mindre för vart år, började enigheten spricka.
Splittringen påbörjades i och med Salemmanifestationen 2003 och sedan dess har den bara fördjupats. En orsak är att de nazistiska organisationerna har haft svårt att rekrytera nya medlemmar, vilket har lett till frustration. De unga nazister som värvats har framförallt bytt från en organisation till en annan. Detta har i sin tur lett till ytterligare svårigheter till samarbete. I grunden handlar frustrationen om det starka motståndet mot nazism och rasism bland vanligt folk, precis de ”svenskar” som nazisterna säger sig företräda.
Nsf och smr, som är de två våldsammaste grupperna, vill framförallt ha en tydligare nazistisk prägel på demonstrationen och dess tal medan info14 och nationaldemokraterna vill ha en så ”bred” samling som möjligt. I fjolårets demonstration i Salem deltog inte nsf då de inte fick marschera i uniform, medan smr avstod då de menade att de censurerats då de inte fick tala om vad de ville.

”Att dö är enkelt, att leva som en kämpe är det svåra, endast ynkryggar håller fast vid livet istället för att välkomna döden i strid. Ty för den patriotiska kämpen finns inget mer hedersamt än att falla för sitt land”, sade smr:s führer Magnus Söderman i Salem år 2003. Nationaldemokraterna, som kom in i Södertälje kommunfullmäktige 2006, var rädda för att den sortens öppna nazistiska retorik skulle skrämma bort dess väljare.
Smr påpekar, likt sin föregångare vam (vitt ariskt motstånd), att andra nazistgrupper saknar ”sund militant inställning”. Smr benämner sig också som ”den vita rasens och det nordiska rikets stormtrupper”. Detta har retat upp andra grupper, som info14 och de ”fria nationalister” som ingår i deras nätverk, som vill visa att de kan vara minst lika våldsamma.
En splittring har nu länge varit ett faktum och det har bildats olika läger bland nazisterna. På en sida står nationaldemokraterna, på en annan info14, på tredje nsf och smr och så vidare. Sedan finns ytterligare mindre grupper och nazistiska organisationer som alla slåss om inflytande och ställning. Nazistiska ”supporterklubbar” sprider ibland klistermärken från både nsf och info14.

Våldet ökar

För att hävda sig har nazisterna blivit allt mer våldsamma. Det har framförallt varit genom våldet på gatorna som de kunnat få uppmärksamhet och profilera sig. Allt för att visa sig som den starkaste och mest våldsamma organisationen och lyckas rekrytera medlemmar bland de ”redan frälsta”.
Detta har ökat hotet mot socialister, antirasister, invandrare, flyktingar, homosexuella och alla andra som hamnar i nazisternas skottglugg. När en av nazistorganisationerna utfört en attack mot antirasister har detta snabbt besvarats med en än värre attack från en annan nazistorganisation. Detta i sin tur skapar en våldsspiral där våldet från nazisterna blivit allt grövre och riktas mot dess politiska motståndare eller mot folk som bara inte håller med dem. När smr ifjol attackerade en antirasistisk spelning som Ung Vänster arrangerade i Farsta, genomförde info14 helgen efter flera överfall i centrala Göteborg där bland annat en kille skars med kniv i nacken.
Det nazistiska våldet skördar ständigt nya offer. De senaste 10 åren har nazister mördat över 15 personer i Sverige. Till detta ska läggas otaliga mord- och dråpförsök, misshandel och hot om våld.
Ett av de grövre uttalandena som gjorts den senaste tiden som visar på det verkliga hot som nazistiska grupper utgör kan läsas på smr:s hemsida. Efter att smr attackerat en manifestation för asylsökande som Ingen Människa är illegal organiserade i Stockholm slogs de tillbaka av antirasister från det så kallade svarta blocket. På smr:s hemsida skrev Magnus Söderman: ”I efterhand önskar jag att jag och min kamrat skulle beväpnat oss och gått till attack”, ”jag önskar att jag haft en pistol på mig vid tillfället. Då hade allt slutat helt annorlunda. Men naturligtvis är det så, när man behöver något har man det inte … Hade jag varit beväpnad så hade jag öppnat eld mot dem, och då hade det slutat annorlunda. Kampen på gatan är blodigt allvar, den som inte begriper det gör bäst i att antingen inse det eller hålla sig borta från den.”
Detta hotfulla uttalande beskriver vilken sorts organisation smr är.
Hos de nazistiska organisationerna är våldet ständigt närvarande. Den nazistiska ideologin bygger på idén om våldet som politiskt vapen. Smr:s och info14:s medlemmar måste delta i kampsportträning och nsf vapenutbildar sina medlemmar. Detta är sedan våldet de använder på gator och torg i försök att skrämma alla andra till tystnad.

Det nazistiska våldet är inte frikopplat från deras övriga aktiviteter, utan ett direkt resultat av deras manifestationer, propagandaspridningar och flygbladsutdelningar. I oktober i fjol misshandlades tio personer på en dag i Göteborg. ”Det räckte med att man inte ville ta emot ett flygblad”, konstaterade Göteborgspolisen.
I oktober 2007 dömdes två medlemmar i smr efter att ha huggit en kille i nacken vid Slussen i Stockholm i samband med en utåtriktad smr-aktion. Aktiviteterna går till så att 10-15 smr-nazister samlas med fanor och megafon, och 2-3 av dem försöker dela ut deras tidning – till folk som inte vill ha den. Men vid Slussen protesterade förbipasserande, varav en alltså knivhöggs.
Smr:s Niklas Frost dömdes i tingsrätten till sex år för försök till mord, då tingsrätten ansåg att han hade haft uppsåt att döda. En annan från smr dömdes till två år för att ha stått bredvid och uppmanat honom att hugga offret. Båda två var villkorligt frigivna för tidigare våldsdåd. Den ena var tidigare dömd till nio års fängelse för dråp och grov misshandel. Även Niklas Frost är tidigare dömd för flera fall av misshandel, våld mot tjänsteman, olaga hot och hets mot folkgrupp. Han har suttit av ett tidigare fängelsestraff för misshandel. Hovrätten skriver i sin dom att ”under förhöret i hovrätten har Niklas Frost – med ett närmast militärt språkbruk – förklarat att man ska försöka tillfoga sin fiende så mycket skada som möjligt.” Hovrätten ändrade dock på brottsrubriceringen till försök till dråp och sänkte straffet till fem år.
Två andra medlemmar i smr dömdes i början av januari till fängelse för försök till mord. De båda männen misshandlade bland annat en 19-åring med basebollträ på en fest. De blev utslängda, men smr:s medlemmar återkom sedan beväpnade med baseballträn och knivar. En ung kille fick motta slag med ett basebollträ i huvudet samt flera slag och knivhugg när han låg ned. Att 19-åringen inte dog ska enligt läkare ha varit ren tur. En av smr-medlemmarna dömdes till fem års fängelse för försök till mord och misshandel, medan den andra fick sex års fängelse för försök till mord.

Vapenbrott

Sommaren 2007 dömdes två män av Falu tingsrätt för vapenbrott. Båda är ledande nazister, den ena i smr medan den andra, som kandiderade för sverigedemokraterna i Borlänge 2002, deltagit i både nsf och smr. Vid en husrannsakan hemma hos männen i Borlänge fann polisen gevär, en pistol, olika typer av ammunition och dopingpreparat.
2007 dömdes två andra medlemmar i smr av Attunda tingsrätt till fängelse för grova våldsbrott. Bland annat för misshandel, grov misshandel, olaga frihetsberövande, olaga tvång, stöld, försök till grov stöld, försök till rån, narkotikabrott, brott mot knivlagen, dopingbrott och vapenbrott. Domen blev två och ett halvt års fängelse. Vid en husrannsakan fann polisen hagelgevär, knogjärn och ammunition samt dopingpreparat. Den ene mannen är tidigare dömd efter att ha misshandlat två invandrare.
Listan kan göras mycket längre. Medlemmar i svenska motståndsrörelsen har varit inblandade i mord, mordförsök, bankrån och vapenstölder. Organisationen har sedan grundandet varit en kriminell våldsorganisation. Men smr är inte ensam om att ha genomfört liknande attacker.

I år har en medlem i nationaldemokraternas ungdomsförbund, ndu, dömts till ett års fängelse för bland annat grov misshandel och misshandel. Hans kamrat dömdes till tre månaders fängelse för misshandel. I december 2007 hade de slagit ett armeringsjärn i huvudet på en man. En av de åtalade var bland annat konferencier när ndu firade Karl XII den 30 november förra året. Åklagaren rubricerar misshandeln som grov eftersom 20-åringen ”visat särskild hänsynslöshet och råhet”. Nationaldemokraten dömdes även för en ytterligare misshandel av en man i Västerås, enligt domen politiskt motiverad.
En 41-årig nationaldemokrat i Karlskoga dömdes nyligen till fängelse för flera fall av misshandel, olaga hot, ofredande, skadegörelse och brott mot knivlagen. 41-åringen är kontaktperson för partiet, enligt Karlskoga-Kuriren. Karlskoga tingsrätt dömde 41-åringen till fängelse i ett år och sex månader.
Enligt de nazistiska organisationerna finns det inga oskyldiga offer. Politiska motståndare, fackföreningsaktivister, socialister, homosexuella, invandrare, flyktingar – alla är de legitima måltavlor i ett ”raskrig”.
Eller som smr:s Per Öberg uttryckte det under nationaldagsfirandet den 6 juni, när han varnade dem han kallar förrädarna: ”bråka inte med oss patrioter” och tog upp en snara. ”Dessa kräk väljer att bråka med oss patrioter, de kanske vill hänga i trädet vad vet jag? Men en sak är säker, de kommer att hänga där en vacker dag vare sig de vill eller inte. Kapitulera medan ni kan”. Detta var budskapet på den dagen nazisterna fått till skänks av borgerliga politiker i form av en nationaldag.

Under 2007 ökade de nazistiska aktiviteterna. Sveriges tre största nazistgrupper genomförde tillsammans, enligt den antinazistiska hemsidan Expo, 1 000 aktiviteter. Mest aktiva var de i Skåne, Västra Götaland och Stockholms län. Frustrationen hos nazisterna växer då de trots en ökad aktivitet ändå inte kan framträda helt öppet. Så gott som varje gång de samlas möter de på motstånd. Oftast handlar deras ”torgmöten” om att snabbt komma till en plats och ta ett foto för att bevisa att man varit på plats för att i nästa stund skynda vidare. affischeringar och flygbladsutdelningar sker i skydd av mörkret.
Deras huvudsakliga inriktning är därför våldet. Mord- och dråpförsök, misshandel, gömda vapenförråd, demonstrationer och attacker mot antirasister, invandrare, HBT-personer var några av händelserna som nazistiska grupper var inblandade i förra året och under 2008.
Även om nazisterna i dagsläget inte utgör något politiskt hot och inte är fler än några tusen tillsammans, innebär de ändå ett dödligt hot mot enskilda individer.

Men deras styrka ska inte överdrivas. De nazistiska grupperna har inte vuxit de senaste åren, däremot har de delvis ändrat karaktär. Våldet har blivit grövre och med mer vapen involverade. Vanligast är att konfrontation och överfall sker i samband med nazisternas aktiviteter samt före och efter deras manifestationer.
Som exemplen visar, händer det att nazister åtalats efter överfall och mordförsök. Men det betyder inte att det går att överlämna kampen mot rasism och nazism till polisen eller rättsväsendet. Efter de flesta överfallen går nazisterna fria. Till exempel har ingen gripits för det blodiga överfallet på Patrik Hooghwinkel, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, som blodigt slogs ned bakifrån med järnrör av tre nazister i Göteborg i oktober.
Samtidigt visade Rättvisepartiet Socialisternas kampanj mot nazistvåldet hur nazisterna kan stoppas med stora välorganiserade demonstrationer. Efter RS att RS agerat, med stöd från andra organisationer och enskilda, har ingen nazistorganisation vågat ta på sig ansvaret för överfallet.
Att stoppa dessa grupper är en politisk fråga. Nazisterna måste bekämpas här och nu, innan de växer sig starka. Antirasistiska mobiliseringar har gång på gång visat att nazisterna kan slås tillbaka.

RS Göteborg

Interna strider i naziströrelsen

Splittringen mellan de nazistiska organisationerna ökar våldet mot politiska motståndare, men också internt. Inför Salemdemonstrationen anklagade både info14 och nsf varandra för att ha hotat varandras respektive medlemmar med pistol.
Denna splittring, eller ”inbördeskrig inom naziströrelsen” som Expo uttrycker det, har nu tagit sig nya former.
Efter att en ledande medlem i nordiska förbundet hoppat av och bytt organisation samt tagit med sig ett register med omkring 10 000 kunder som beställt nazistisk propaganda från nordiska förlaget, har han överfallits i sitt hem och rånats av tidigare organisationskamrater.
”Då åkte hans tidigare kamrater hem till honom och tvingade till sig hans dator under vapenhot”, meddelade Metro (080220).

Överfallet är en del i det krig om inflytande som pågått i naziströrelsen under en längre tid. Nu har de fyra ledande medlemmarna i nordiska förbundet; Anders Lagerström, Mattias Lövbrand, Andreas Irebro och Henrik Johansson, anhållits av polisen i Uddevalla misstänkta för vapenbrott och grovt rån. Alla fyra har ledande positioner inom nazistorganisationen.
För ett år sedan ägde en liknande händelse rum, då svenska motståndsrörelsen attackerade en person bakom det lokala nazistnätverket Helsingborgskampanjen som grundades i början av 2007 och drivs av personer från nationalsocialistisk front, Nordiska Förbundet och ”oberoende” nazister från info14.
Tre smr-medlemmar hotade Helsingborgskampanjens aktivist med en pistol och försökte tvinga honom att stänga ner den lokala hemsidan. Vid ett annat tillfälle i samband med en vit makt-fest utanför Vallåkra lördagen den 17 mars 2007 ska en ledande nazist från smr ha attackerat personer bakom Helsingborgskampanjen. Grunden till motsättningarna, menar smr, är att de arbetsmetoder som de ”fria” nazisterna använder sig av splittrar rörelsen.
En av de nu anhållna nazisterna i Uddevalla är vd för ett företag där mångmiljardären och högerextremisten Carl Lundström är styrelseordförande.
Carl Lundström är känd för att ha finansierat ”Bevara Sverige svenskt” (BSS) på 1980-talet, därefter sverigedemokraterna när sd hade band till nazisterna och sedan nationaldemokraterna. Att han nu valt en nazist till vd är knappast något som förvånar någon.

RS Uddevalla

>> Vad är nazism?

>> Den nazistiska ideologins värderingar och budskap är desamma som för 70 år sedan på Hitlers tid. De spelar på missnöje och har kunnat vinna mark när utbyggnaden av välfärden ersatts av nedskärningar och privatiseringar. Nazismen är emot all form av demokratisk organisering. De första att attackeras är socialister och arbetarrörelsen, eftersom att det är en enad arbetarklass som kan stoppa nazismen.

>> Nazism är ingen ”åsikt”, som många borgerliga debattörer och proffstyckare menar. Nazism är förberedelse till mord, terror och ett störtande av demokratin. Nazister utövar ett systematiskt våld mot homosexuella, flyktingar, invandrare och alla sina politiska motståndare.

>> Också en bakåtsträvande kvinnosyn hör till den nazistiska ideologin. Kvinnan ska förpassas till hemmet: dagis, äldrevård och omsorg ska inte vara offentligt utförd utan skötas i hemmet av den svenska kvinnan. Angående äldrevården och pensionärer skriver t ex smr på sin hemsida: ”jag tror inte att de [pensionärer] uppskattar att hamna på äldreboenden och vårdas av unga kvinnor som heter Nasrin och Nisha och Samira utan helt enkelt föredrar tiden då denna vård sköttes av den egna familjen”.

>> Än idag stämmer den analys som den ryske revolutionären Leo Trotskij lade fram innan nazismen tog makten i Tyskland, nämligen att det särskilda med fascismen är att den framförallt får stöd i två samhällsgrupper; småborgarna och trasproletariatet (Marx ord för utstötta, utslagna, kriminella, många gånger arbetslösa). Dessa grupper mobiliserades av nazisterna mot den organiserade arbetarklassen i syfte att skapa en diktatorisk regim med en envåldshärskare.
Nazismen har alltid varit en rörelse som stått för bevarandet av kapitalismen och marknadsekonomin.

>> Trotskij argumenterade för en enhetsfront för att stoppa nazismen i Tyskland. Än idag är det just den typen av motstånd, som byggs på arbetsplatser, i skolor och i bostadsområden, som kan stoppa nazismen. Det är en demokratisk skyldighet att bekämpa nazisterna innan de hunnit växa sig starka.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!