Nazisthotet och hur det kan stoppas

2006-07-28 14:09:09
1. Vad är nazism?
– Det tyska nazistpartiet bildades av beväpnade kårer av strejkbrytare efter första världskriget. När 1930-talskrisen bröt ut gav den tyska borgerligheten (kapitalistklassen) stöd till nazisterna. Motsvarande (fascistiska och nazistiska) rörelser fick stöd av politiker och kapitalister runt om i Europa.
Hitler tog makten i januari 1933 för att krossa den tyska arbetarrörelsen, utrota judarna och genom krig upprätta ett stor-Tyskland. De som kunnat förhindra detta, kommunisterna och socialdemokraterna, underskattade hotet och drev inte gemensam klasskamp mot nazismen.

2. Vad har dagens nazister gemensamt med 1930-talets?
– Nazisterna idag är smågrupper, men de försöker efterapa dåtidens metoder. På grund av sin svaghet är dagens nazister ännu halvt underjordiska. De är ändå ett allvarligt hot. De ser socialister som sina fiender, samt invandrare, homosexuella, kvinnokämpar m fl som mindervärdiga.

3. Varifrån kommer dagens nazister?
– Huvudkällan är den växande osäkerheten om samhällsutvecklingen. Känslan av trygghet och framåtskridande från den socialdemokratiska arbetarrörelsens glansdagar från andra världskrigets slut och framåt är borta.
Nazisterna vänder sig främst till ungdomar som redan står till höger politiskt, genom att peka ut invandrare m fl som syndabockar. Nazisterna framställer sig som om de kämpar för vanligt folk, trots att nazismen historiskt är ett redskap för överheten.

4. Hur mycket kan nazismen växa?
– Inför fotbolls-VM i Tyskland har vissa politiker varnat utlänningar för att vissa stadsdelar kan vara direkt livsfarliga. Nazistgrupper har upprättat zoner där ”icke-vita” inte får vistas.
I andra länder – Frankrike, Belgien, Österrike – finns nazistgrupperna i närheten av större rasistiska partier som Le Pens Front National i Frankrike. Allt detta är tillräckligt hotfullt för att det måste stoppas. På grund av ett brett motstånd mot öppen nazism kan dock nazistgrupperna knappast växa fram som stora partier. De skakas därför också av ständiga interna strider.

5. Vad kan stoppa nazismen?
– Det bästa svaret är en kämpande arbetarrörelse, som erbjuder kamp för arbete åt alla. När masskamp stoppar nazistiska marscher, samlingar och konserter stoppas inflödet av nya till nazisterna och de som redan är med demoraliseras. Den stora massan av motståndare till nazismen känner sin styrka.
– För att helt dra undan grunden för nazisterna krävs en demokratisk socialistisk kurs. Det behövs fackföreningar och nya arbetarpartier som tar strid mot nazism och rasism – och mot dagens orättvisa kapitalistiska politik.

Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!