Nedsättning ”är 100 procent” – utförsäkras

Pablo utförsäkrades i december 2022, trots ”100 procent nedsättning”. Foto: Vilgot Karlsson.

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Pablo är i femtioårsåldern och jobbar som logistikchef. Sedan fyra år tillbaka är han sjukskriven på grund av smärtsamma kraniala nervskador som har gjort honom delvis förlamad. Han kan inte lyfta vänster arm och axel, klarar inte av fysiskt arbete på grund av smärta och trötthet, och har svårt att prata på grund av en stämbandsförlamning. Nu har han skandalöst nog blivit utförsäkrad.

I tusentals sidor med journaler och utredningar konstaterar läkare, neurologer, logopeder och fysioterapeuter att det är helt uteslutet att han kan gå tillbaks till arbetet. Trots det beslutade Försäkringskassan i december 2022 att han inte har rätt till sjukpenning, och sedan början av året är han utförsäkrad.

I Försäkringskassans bedömning konstateras det att han ”inte har gjort sannolikt att din arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom i förhållande till ditt ordinarie arbete” och att han visserligen har en nedsatt fysisk förmåga i vänster arm men att ”det finns utrymme för arbete som inte belastar vänster arm”.

För att komma fram till det beslutet konsulterade Försäkringskassan en så kallad pappersläkare, eller ”försäkringsmedicinsk rådgivare”, som läste igenom alla dokumenten och sedan konstaterade att hans läge är ”stabilt”, utan att ha träffat Pablo. 

Men alla bedömningar konstaterar att han inte kan arbeta, ens med vissa förändrade eller anpassade arbetsuppgifter. I april 2022 genomgick Pablo Försäkringskassans aktivitetsförmågeutredning. Han testades i olika arbetsmoment, som postsortering, administrativa uppgifter och hyllmontering. I samtliga moment konstaterades att han har nedsatt motoriska färdigheter och processfärdigheter, och flera av testen fick avbrytas då de inte gick att slutföra. 

– Jag orkar olika från dag till dag. Jag kan gå ner till tvättstugan och sen behöva avbryta när jag kommit halvvägs. Jag har lagt ner alla mina hobbys.

– Jag orkar olika från dag. Jag kan gå ner till tvättstugan och sen behöva avbrya när jag kommit halvvägs. Jag har lagt ner alla mina hobbys

I december 2022 beordrade Försäkringskassan en full utredning. Där konstaterade deras egen utsatta läkare på Danderyds sjukhus att Pablos nedsättning ”är 100 procent” och att han bedömdes inte kunna återgå i arbete. I läkarens upplysning till Försäkringskassan står det:

”Ni har all information om denna utredning hos er. Hos oss kan vi konstatera det som utredningarna visar ovan. Exempelvis skolboksexempel på Nervus Accessorius-skada [nervskada]”. Flera läkare har uttryckt en ovilja att operera på honom då det finns risk för hjärnblödning; en nerv har flätats samman med en närliggande pulsåder. 

Så sent som i januari 2023 tvingades han ligga sex dagar på Södersjukhusets intensivvårdsavdelning efter en ny förlamning i tungan som har gjort det svårt att svälja. Han kan bara äta flytande föda.

– Jag sätter i halsen varje dag. Det är traumatiskt.

Eftersom han utförsäkrades i december 2022 har han inte haft någon inkomst under hela 2023, och den ekonomiska pressen skapar extra orosmoment. Han har börjat gå till en psykolog, eftersom han har tappat tilltro och blivit deprimerad.

Varje månad har han manuellt behövt förlänga sin sjukskrivning, och går samtidigt till 3-4 vårdinstanser i veckan, inklusive fysioterapi och logopedi. Nu tänker han överklaga Försäkringskassans senaste beslut, vilket betyder massvis med pappersarbete.

– De kan skicka 52 sidor med intyg som jag ska läsa igenom, och för att överklaga behöver jag posta in ett brev. Oftast orkar jag bara skriva kortfattat för hand, det är det jag orkar. 

– Men jag är villig att göra vad som helst för att bli frisk och fortsätta min rehabilitering. Bara Försäkringskassan kunde samarbeta. De ifrågasätter inte läkarna som har gjort bedömningarna, utan de ifrågasätter mig. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!