Nedskärningar i Umeå: ”Ska vi ha vård eller förvaring?”

2008-02-20 13:08:21
”Politiker, ska vi ha vård och omsorg eller förvaring? Vad håller ni politiker på med? Vill ni att er mor, far, mormor, eller ni själva – alla som är gamla och sjuka – bara ska förvaras och inte få den vård och omsorg som enligt oss alla har rätt till?”

Ovanstående ord inleder en insändare från ”Arga undersköterskor i Umeå” (Västerbottens-Kuriren den 16 februari). Anledningen är ett omfattande nedskärningspaket som nu håller på att genomföras inom äldreomsorgen i Umeå. I fjolårets socialdemokratiska kommunbudget fick socialnämnden för lite pengar. Nu ska det ”sparas”, framför allt genom nedskärningar på personal.
Nedskärningarna kommer efter tio år av ständiga försämringar, och därför riskerar konsekvenserna för både personal, anhöriga och de äldre att bli stora. För personalen hotar uppsägningar och sämre arbetsförhållanden, med exempelvis varannan helg-tjänstgöring, delade turer mitt i veckan och fler kvällar.
Vad gäller storleken på nedskärningarna cirkulerar olika siffror. Enligt VK handlar det om en neddragning på cirka åtta miljoner kronor, motsvarande 20 till 30 heltidstjänster.

Minskad personaltäthet

Samtidigt finns det uppgifter från tjänstemän på stadsledningskontoret om att nedskärningarna i socialtjänsten kommer att hamna mellan 70 till 80 miljoner kronor under åren 2007-08. Samt att detta främst ska ske genom en minskning av personaltätheten. År 2007 hade socialnämnden ett överskott på 54 miljoner kronor, och kommunkoncernen ett överskott på cirka 340 miljoner kronor för 2007. Detta innebär alltså att trots att socialnämnden och kommunen har pengar ska personal nu sparkas.
För många framstår därför nedskärningarna som obegripliga.
Men socialdemokraternas budget innefattade ett beslut om att ”äldreomsorgen i Umeå ska kostnadsanpassas till samma nivå som andra större kommuner och till samma nivå som privata utförare”. Exakt hur många tjänster som berörs står klart först när översynen är färdig i slutet på februari.
– Vi i Rättvisepartiet Socialisterna har argumenterat och röstat emot alla dessa nedskärningar, säger Ingrid Eriksson, fullmäktigeledamot i Umeå för Rättvisepartiet Socialisterna.
– Det senaste årtiondet har vi också tagit initiativ till en rad protester tillsammans med personal och anhöriga. Nu är måttet rågat, det behövs ett uppror inom vård och omsorg!

Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!