Nedskärningar slår hårt mot Arbetsmiljöverket

av Raymond Stokki

Antalet arbetsmiljöinspektörer blir allt färre samtidigt som behoven blir allt större (foto: Mia Åkerström).

Arbetsmiljöverket saknar pengar för att rekrytera för pensionsavgångar, och kommer inte att kunna nå målet på 300 arbetsmiljöinspektörer till 2020. Redan nu jobbar inspektörerna med halv styrka enligt ILO (Internationella arbetsorganisationen).

De kommande tre åren behöver Arbetsmiljöverket ytterligare 66 miljoner kronor för att klara av verksamheten och målsättningen om 300 arbetsmiljöinspektörer år 2020. 
Pia Zätterström, chef för inspektionsverksamheten vid Arbetsmiljöverket, säger till tidningen Arbetarskydd att verket inte kommer kunna rekrytera för bland annat pensionsavgångar och att målet om att vara 300 arbetsmiljöinspektörer nu måste läggas ner då det saknas pengar.
Offensiv har de senaste veckorna skrivit om hur arbetsmiljön hårdnar med fler dödsoffer i arbetet, samtidigt som satsningar på arbetsmiljö sjunker. Allt detta pågår parallellt med regeringens januariavtal och attacker på arbetares rättigheter med hotet att riva upp LAS (lagen om anställningsskydd) och strejkrätten. 
Det bör tilläggas att attackerna på arbetsrätten också genomförs tillsammans med såväl näringslivet som facktoppar. Nu tvingas Arbetsmiljöverket att skära ner än mer.

Antalet arbetsmiljöinspektörer ska enligt ILO vara cirka 510 för Sverige, men för 2018 var antalet inspektörer blott 274 vilket bara är strax över hälften av det rekommenderade. Från 2014 sköt regeringen till pengar efter tidigare nedskärningar, vilket resulterade i 51 nya inspektörer. Målsättningen sattes till att vara 300 till år 2020, fortfarande långt under ILO:s rekommendationer.

En av arbetsmiljöinspektörerna, Jenny Bergström, som även är skribent i tidningen ETC, skriver på sin Facebook om det viktiga arbete som inspektörerna gör; allt ifrån att undersöka risker utifrån tips eller att utreda olyckor till att stoppa farligt arbete. Bergström uttrycker även sin oro för alla arbetares säkerhet i och med nedskärningarna:
”Läget känns bottenlöst trist.
Det här är viktigt för alla som pratar om att antalet dödsolyckor måste ner och att arbetsmiljön måste bli bättre för stora grupper på arbetsmarknaden, inte minst med tanke på att vi förväntas arbeta allt längre – vi måste vara fler för att räcka till. Inte färre.”

Oavsett regeringsfärg är högerpolitik direkt dödlig för arbetare, när skyddet mot att skadas eller dödas på jobbet försämras i takt med nedskärningar och vinstgirighet. Det är ingen tillfällighet att arbetares rättigheter till trygga anställningar och rätt att strejka hotas av samma politiker som kapar i arbetsmiljö.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!