Nedskärningarna i vården har bäddat för privata gräddfiler

Om vården hade tillräckligt med resurser skulle vårdköerna minska drastiskt (Foto: News Oresund / Flickr CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Allt fler tecknar en privat sjukvårdsförsäkring. I slutet av 2020 var siffran 690,000. Mellan 2011 och 2020 ökade antalet med 200,000. Anledningen till det ökade intresset är de allt längre vårdköerna.

Med en privat försäkring hoppas man komma före i kön. I oktober lades en utredning om privata sjukvårdsförsäkringar fram till regeringen. Nu vill regeringen tillsätta en kompletterande utredning för att få svar på två frågor.
Dels frågan om privata vårdgivare som ingår avtal med en region ska få ta emot försäkringspatienter för sådan vård som man har avtalat med regionen om. Dels frågan om att det ska bli förbjudet för offentligt finansierade vårdgivare att ta emot remitterade försäkringspatienter.
Nu finns det inga regler för köer till vården och därmed inga regler som säger att ingen får gå före i vårdkön.

Anledningen till det ökade intresset för privata försäkringar är de allt längre vårdköerna. Måste man vänta ett år eller mer på en knäoperation är det lockande att försöka få förtur genom att köpa en privat försäkring. Idag kan en försäkringspatient få besök för undersökning inom tre till sju dagar och behandling inom två till tre veckor. I den offentliga vården kan man få vänta mer än trettio dagar för ett första besök.
Inför valet vill nu regeringen visa att man tar problemen med gräddfiler på allvar. Det gör man genom att tillsätta en utredning som ska presenteras senast sista juni.
Vad än utredningen föreslår hinner man inte besluta något förrän efter valet. Det blir en valfråga. Förlorar S regeringsmakten blir det ingenting. Även med fortsatt S-styre är inget säkert. Radikala åsikter som man tror kan vinna ett val glöms lätt efter valet.

Dagens Arena intervjuade i höstas Mikael Sandlund, en av experterna i utredningen. Han är orolig över att tåget redan kan ha gått i den här frågan. I och med att allt fler tecknar privata försäkringar blir det svårt att reglera. Det finns en risk att alla de som nu har en privat försäkring, över en halv miljon svenskar, känner sig lurade om det blir någon form av reglering. Vi kan få något slags svekdebatt.

I grund och botten beror ”behovet” av en privat sjukvårdsförsäkring på nedskärningarna inom sjukvården. Med tillräckliga resurser till sjukvården skapas inte långa sjukvårdsköer.
Det behövs ingen utredning. Det behövs tillräckliga resurser till sjukvården, att staten skjuter till pengar för att garantera alla, oavsett storleken på plånboken, en god vård.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!