Nedskärningshysteri i Stockholm

2011-01-27 16:18:16
Nedskärningarna i Stockholm är inget nytt fenomen. Den offentliga sektorn har under lång tid bantats ner till det näst intill oigenkännliga. Vård, skola och omsorg står i fokus när politikerna väljer att spara pengar.

Kampen mot nedläggningar av servi­cehus, skolor, fritidsgårdar, vårdcentraler, sjukhus o s v har länge präglat sidorna i Offensiv. Arbetare, unga, sjuka och fattiga har fått ta smäll efter smäll av nedskärningspolitikerna och de ser inte ut att ha några planer på att ändra sin politik någon gång snart.
Offensiv rapporterar om Husby, där landstingspolitikerna har beslutat om att flytta vårdcentralen till Akalla.
Även sjukhusen i Stockholm har drabbats av nedskärningarna. Antalet sjukhusvårdplatser per 1 000 invånare är nu lägst i Sverige, samtidigt som Sverige har bland det lägsta antalet vårdplatser i Europa. Samtidigt har vi fått rapporter om de ohållbara situationerna på serviceboenden p g a resurs- och personalbrist.
Idrottsföreningar för unga har också de fått sin väldigt beskärda del av kakan, d v s nästan ingen kaka alls. Tisdagen den 18 januari beslutade ­idrottsnämnden att skära ned på före-ningsbidraget för Stockholmsklubbarna med sammanlagt 10 miljoner kronor (Stockholms Idrottsförening den 19 januari).

Nedskärningarna under 2009 var rekordhöga. Inte sedan början av 90-talet har så många besked om varsel lämnats in, närmare bestämt nästan 9 000 i kommuner och landsting.
Även 2010 var varselsiffrorna hö­ga, om än inte lika höga, men ändå betydligt högre än i början av 2000-talet (Kommunalarbetaren den 19 januari).
Reinfeldts första fyra år vid makten resulterade bland annat i fyra sänkningar av inkomstskatten, borttagen fastighetsskatt, RUT- och ROT-avdrag m m.

Trots att han skryter om hur väl Sverige har klarat sig igenom den ekonomiska krisen och att vinsterna för storföretagen varit superhöga un­der 2010, säger politikerna i riksdagen och landstinget att pengar saknas och att det därför är oundvikligt att skära ned. Detta är alltså en medveten lögn.
Attacker från högerpolitiker måste besvaras med kamp mot nedskärningar och för att försvara jobben.
Offensiv har tidigare rapporterat om hur husbyborna och de anställda inom äldreomsorgen i Hässelby-Vällingby har tagit kampen och pressat stadsdelsnämnden till att agera. Dessa exempel måste följas på andra arbetsplatser och skolor, inte bara i Stockholm utan i hela landet.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!