Nej till badhus på kajen!

2006-01-19 19:57:00
Ett nytt badhus för en kvarts miljard kronor ska byggas i Umeå. Vi säger nej till att det nya badhuset placeras på kajen!

Ett badhus på kajen kommer troligen innebära att Hamnmagasinet rivs. Hela områdets karaktär av gammalt hamnområde skulle försvinna. Möjligheten att göra kajområdet, det s k "Staden mellan broarna" till en grön oas, med gångstråk och kaféer, försvinner för all överskådlig tid om badhuset läggs på kajen.

Frågan är dessutom om Umeå verkligen måste satsa på ett ännu häftigare äventyrsbad än t ex Örnsköldsvik och andra städer. Att ett nytt badhus behövs, alternativt att det gamla måste renoveras, är klart. Men istället för att lägga ner 250 miljoner kronor skulle ett billigare alternativ kunna göra att kommunen även fick råd med andra satsningar, på bl a breddidrott. Det gäller t ex fler idrottshallar och anläggningar för spontanidrott i stadsdelarna, s k "Kulan"-anläggningar. Våra kommundelar behöver också nya lokaler och träffpunkter. Problemet är att det aldrig varit någon bred och demokratisk diskussion om vad "badsatsningen" ska innehålla. En majoritet i kommunfullmäktige har beslutat att avsätta pengarna. Däremot har aldrig någon diskussion om innehållet i det nya badhuset, eller var det ska placeras, ägt rum i fullmäktige.

Nu är också risken stor att kommunfullmäktige fullständigt körs över av de partier som sitter i det s k planeringsutskottet. Dessa partier; socialdemokraterna, folkpartiet, centern, kristdemokraterna och vänsterpartiet, ska i februari ta ställning till var badhuset ska placeras och om det ska vara en 50-meters bassäng eller inte. Sju personer från fem partier ska alltså fatta ett beslut som kommer få avgörande betydelse, både för utformningen av Umeå centrum och badhusfrågan, under lång tid framöver!

Det borde vara självklart att beslut som är så här viktiga fattas av det folkvalda kommunfullmäktige med 65 ledamöter från alla åtta partier. Om så inte sker är det en demokratisk skandal.

Ingrid Eriksson, kommunfullmäktigeledamot
Jan Hägglund,
kommunfullmäktigeledamot
Per-Olov Johansson,
kommunfullmäktigeledamot
Anna Hedlund,
ersättare i kommunfullmäktige
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!