Nej till dubbelhöjning av hyror i Malmö

(Foto: Natalia Medina)

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

I årets hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de privata hyresvärdarna i Malmö blev resultatet att hyran höjdes med 5 procent för 2023. Det innebär att en trea med en hyra på 7 000 får en hyreshöjning på 350 kronor per månad. 

För många hyresgäster innebär detta ett dråpslag mot deras redan ansträngda ekonomi. Det är inte bara hyran som höjts under året. Matpriserna har gått upp med drygt 20 procent, elpriserna har rusat, och bankernas räntor höjs så att lån blir avsevärt dyrare.

Sedan 2022 har en genomsnittlig arbetare fått minskad reallön med drygt 10 procent och årets avtalsrörelse blev ett slag i ansiktet på de som arbetar. Två år till med minskade reallöner! 

Ledningarna för IF Metall och Svenskt Näringsliv kom överens om ett avtal som innebär ytterligare reallönesänkningar. Regeringen, LO-ledningen och fackföreningsbyråkrater samt Socialdemokratins ledning är alla överens. Arbetarna ska inte kompenseras för inflationen och prisökningarna utan de ska betala för krisen.

Nu vill 5 av 6 privata hyresvärdar i Malmö stad driva igenom ytterligare hyreshöjningar för 15 000 hyresgäster. Med krav på ytterligare 2 procents hyreshöjning från och med den 1 juli vill de privata hyresvärdarna ”kompensera sig för kostnadsökningarna”! 

Det är de privata fastighetsbolagen Heimstaden, Willhem, Trianon, Rosengård fastigheter, Victoriahem, samt Kanslihuset som efter att de lämnat förhandlingarna med Hyresgästföreningen den 14 juni, kräver ytterligare 2 procent i höjning.

För att få igenom sina krav på ytterligare höjda hyror bedriver de privata hyresvärdarna en kombinerad utpressnings- och hatkampanj. Med så kallad direktavisering med den tvåprocentiga höjningen förtryckt vill man få så många hyresgäster som möjligt att betala. Med förtäckt hot om domstol vill man skrämma folk till att acceptera höjda hyror trots att dessa inte är överenskomna. Med förtryckta avier vill man skapa en bild av att hyran är färdigförhandlad.

Vad många av hyresgästerna inte vet är att om man betalar den ”nya” hyran är detta detsamma som att man accepterat den nya nivån.

Hyresgästföreningen i södra Skåne driven nu en kampanj för att ingen ska betala de ”nya” hyrorna. Med dörrknackning och annonser i bland annat Sydsvenskan med rubriken ”Vägra dubbelhöjning”, vill man att så många som möjligt låter bli att betala.

Efter sommaren måste kampanjen mot dubbla hyreshöjningar ta ny fart från Hyresgästföreningen och dess medlemmar nationellt. Kampen mot de privata hyresvärdarna måste bli framgångsrik och för detta krävs mobilisering.

• Inga dubbelhöjningar i
Malmö eller någon annanstans!

• Bra och billiga
bostäder åt alla!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!