Nej till krig: Varken Putin eller Nato

Rättvisepartiet Socialisterna var självklart på plats under demonstrationen (Foto: Natalia Medina).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

I hela världen har antikrigsdemonstrationer och fredsmanifestationer ägt rum med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. I Stockholm anordnade Vänsterpartiet en på Norra Bantorget den 27 februari, där Rättvisepartiet Socialisterna var en aktiv del.

Trots att manifestationen var sent på en söndagkväll slöt uppemot 500 personer upp för att visa sitt motstånd mot såväl Rysslands invasion av Ukraina som mot Nato och den alltmer upptrappade militarismen. Bland talarna återfanns olika V-politiker som Ali Esbati och Ung Vänster Stockholms ordförande Alexis Alejandra Aguirre, tillsammans med författaren Rigmor Palmqvist och konstvetaren Katerina Zolotova.
Historikern Håkan Blomqvist läste i sitt tal upp den hälsning från Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i Ryssland, Sotsialisticheskaya Alternativa, som finns publicerad i sin helhet här under. Han noterade också att den socialistiska arbetarrörelsen historiskt har varit en freds- och antikrigsrörelse.

Mellan talen ropades talkörer, som ”U-kra-i-na – solidaritet!” och ”Nej till Putin, nej till krig!”. Det fanns också en tydlig markering även mot Nato, som inte tjänar arbetarklassens intressen utan är ett verktyg för Västimperialismen.
Nu är det viktigt att åter bygga upp mäktiga antikrigs- och fredsrörelser i Sverige och globalt. Glädjande är att det på flera håll i världen har varit enorma demonstrationer, som i Berlin där en halv miljon samlades den 27 februari. Att också ungdomar och arbetare i Ryssland modigt har gått ut i antikrigsprotester är av oerhörd vikt, som tveklöst sätter press på Putinregimen.

Rättvisepartiet Socialisterna och ISA kommer att ge allt vårt stöd till våra kamrater som under repressionens häl modigt kämpar mot Putinregimen och kriget.

UTTALANDET FRÅN SOTSIALISTICHESKAYA ALTERNATIVA, ISA RYSSLAND:

Det är med stort tack som de som organiserar sig för att motarbeta detta krig i Ryssland ser på er solidaritetshandling idag. Många, många ryssar motsätter sig denna fruktansvärda attack mot Ukraina. En miljon har skrivit under en naminsamling mot kriget. Det har kommit en del protestbrev från arbetsplatser.
Idag ser vi fram emot att demonstrationerna mot kriget kommer att bli större igen, precis som på torsdag. Demonstrationer i 50 städer har tillkännagivits.
Det är främst unga människor som deltar i demonstrationerna och som går ut med stor ilska och stort mod. Tusentals har redan arresterats. Det är mycket problematiskt. Till exempel är vår webbsida stängd idag.

Sedan kapitalismen återinfördes i Ryssland har den styrande eliten övervakat en dramatisk ekonomisk kollaps, inrättat en auktoritär regim och deltagit i det ena kriget efter det andra– två i Tjetjenien, två i Georgien och nu i Ukraina. Trots alla sina löften om att hjälpa Ukraina har västimperialismen också svikit Ukraina –sanktionerna kommer inte att skada eliten, utan betalas av de arbetande människorna. De är inte beredda att vidta åtgärder som skadar deras egna vinster.
Och naturligtvis är västimperialismen själv inte främmande för krig – Serbien, Irak, Syrien, Libyen, Somalia, Jemen och så vidare. Endast arbetarklassen i Ryssland, Ukraina, USA och EU kan, när den organiseras i en gemensam kamp, bygga upp en kraft som kan stoppa detta krig och göra slut på det kapitalistiska system som orsakar det. Vi säger:
• Nej till krig i Ukraina! För ukrainarnas rätt att bestämma över sin egen framtid, inklusive minoriteters rätt till självbestämmande;
• För att de ryska trupperna ska återvända till kasernerna i Ryssland och att alla Natotrupper ska dras tillbaka från Östeuropa;
• Inget förtroende för någon av de ”fredsbevarande” imperialistiska styrkor som är inblandade;
• Inga illusioner om diplomati från krigsmakarna. Bygg upp en massiv antikrigs- och antiimperialistisk rörelse som knyter samman arbetare och ungdomar över gränserna;
• För ett internationalistiskt arbetarklass-socialistiskt alternativ till kapitalistiska konflikter som leder till krig och förstörelse.

I socialistisk solidaritet från Sotsialisticheskaya Alternativa och Socialistiska Feministiska Alternativet i Ryssland.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!