Nej till kriget mot Gaza

Uppemot 4000 demonstrerade mot kriget i Stockholm den 14 oktober. Foto: Natalia Medina.

Den israeliska arméns markinvasion av Gaza har redan innan den inletts skapat en fruktansvärd humanitär katastrof för de över två miljoner invånarna. Den svenska regeringen och EU står liksom USA-imperialismen bakom Netanyahuregeringens skoningslösa kollektiva bestraffning av palestinierna.

Över en halv miljon palestinier hade i tisdags (den 17 oktober) tvingats lämna sina hem i norra Gaza under hotet om invasion. På en vecka har närmare 3 000 dödats av den massiva flygbombningen mot Gaza, fler än i något tidigare krig.  
Den israeliska militären blockerar mat, vatten, el och bränsle från att nå Gaza. I början av veckan förväntades markinvasionen inledas när som helst.

Gaza, sedan länge ett enda stort fängelse omringat av Israel och Egypten, är på väg att bli ett helvete på jorden, varnade FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar UNRWA. ”Oron för uttorkning och vattenburna sjukdomar är stor eftersom vattenförsörjning och sanitet har kollapsat. Utan vatten kommer människor att börja dö”, larmade UNRWA i tisdags och världshälsoorganisationen WHO talar om en mänsklig katastrof.
Varje eskalering av kriget mot Gaza ökar dessutom risken för att stridigheterna sprids och utvecklas till ett regionalt storkrig.

I Israel dödades 1 400 under Hamas fasansfulla attack den 7 oktober, fler än någon gång sedan 1948. Den illusion av säkerhet som Netanyahu spridit är krossad.
Den grundläggande orsaken till kriget och den katastrof som nu utvecklas är den israeliska statens ockupation, belägring och blockader, de koloniala bosättningarna och förtrycket av palestinierna.
Arbetarrörelsen och vänstern måste stödja palestiniernas rättigheter, inklusive rätten att försvara sig med vapen och rätten till en egen stat. Det innebär inte ett stöd till Hamas, vars terroristiska dödande av civila den 7 oktober är reaktionära dåd.
Kampen mot kriget, ockupationen, belägring och terror är en kamp mot kapitalism och imperialism. Det behövs masskamp och demokratisk organisering på båda sidor.

av Per-Åke Westerlund

Intervju

Batool Abo Ramadan  är 17 år gammal och demonstrerade i Stockholm den 14 oktober mot kriget mot Gaza.

– Jag flydde från Gaza när jag var 11 år och kom till Sverige. Min släkt bor i Gaza City. Jag har en massa kusiner där, en del är bara ett och två år gamla. Det är fruktansvärt det som händer nu.

– De måste ta sig till södra Gaza, men de har ingenstans att ta vägen. Vi har inte kunnat nå dem på sju dagar. Nu börjar vatten och el ta slut. Det här är mer än ett krig, det är etnisk rensning, det är som ett nytt Nakba //Nakba – den palestinska katastrofen – är den stora fördrivningen av palestinier 1948.

– Jag växte upp i Gaza. Det var väldigt instängt. Gaza är alltså bara fyra mil långt, med en massa säkerhetskontroller överallt. Jag fick en chock när jag kom till Sverige och märkte hur livet kan vara.

– Det är viktigt med vår demonstration för att visa vad som verkligen händer och vad som är bakgrunden. ■

Luleå

Med kort varsel samlades omkring 30 lulebor lördag den 14 oktober, i protest mot kriget och i solidaritet med alla civila drabbade i Palestina och Israel. Initiativet kom från Socialistiskt Alternativ. Liv Shange Moyo och Jonas Brännberg talade för Socialistiskt Alternativ, Mooaz Saad för Ung Vänster Luleå.

Flera deltagare var intresserade av att tillsammans anordna en ny protest mot den israeliska statens blodbad, mot all terror – även statlig – och den pågående fördrivningen av Gazas befolkning.■

Socialistiskt Alternativ Luleå

Göteborg

Uppemot tvåtusen personer samlades på Gustav Adolfs torg under söndagen.

Kriget kastade mörka skuggor över ett annars soligt Göteborg. Rapporter direkt inifrån Gaza, med anhöriga som dött under de senaste dagarna.

Starka tal och stor uppslutning. ■  

Britta Brus

Socialistiskt Alternativ och Offensiv säger:

• Stoppa kriget mot Gaza. Nej till ockupation, blockad och belägring.
• Nej till Västimperialismens stöd till kriget, inklusive den svenska regeringens militarism.
• Solidaritet med alla civila offer.
• För demokratisk organisering och massiv arbetarkamp underifrån på båda sidor mot krig, terror, förtryck och korrupta regimer.
• En demokratisk och socialistisk palestinsk stat och en socialistisk samhällsomvandling av Israel som en del av en demokratisk, socialistisk federation i Mellanöstern är det enda sättet att få slut på ockupation, diskriminering, fattigdom, exploatering och krig. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!