Nej till marknadshyra: Nya protester planerade

Utanför riksdagen den 21 juni, när Löfvenregeringen fälldes. Nej till marknadshyra är en samlingsplats för den radikala vänstern, hyresgästföreningar och andra aktivister (Foto: Natalia Medina).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Tack vare den landsomfattande kampanjen Nej till marknadshyra, vars stormöten samlat hundratals över hela landet, och mångdubbelt fler i utåtriktade aktioner, gavs Vänsterpartiet självförtroende att dra tillbaka sitt stöd till regeringen.

Det senaste stormötet den 23 juni inleddes direkt efter att C släppte kravet på fri hyressättning i nyproduktion och hela punkt 44 i januariavtalet.
Mötet omvandlades till ett firande som konstaterade att denna delseger inte avslutar kampanjen, utan tvärt om stärker den. Det är ett positivt besked till landets hyresgäster.
Vänsterpartiets agerande var ett viktigt steg och ger rörelsen en känsla av att ”När man kämpar kan man vinna”.

Det som står klart för alla är att det var trycket underifrån som fick Nooshi Dadgostar, V, att dra tillbaka sitt stöd till regeringen. Det var rörelsen i bostadsområden och på arbetsplatser som var avgörande och visar med all tydlighet att kamp lönar sig.
Stefan Löfven ägnade sin pressträff den 28 juni till att slå mot Vänsterpartiet för dess nej till marknadshyror. Han säger nej till extraval och lämnar bollen till talmannen, vilket ändå kan sluta i extraval. 
Rörelsen och kampanjen Nej till marknadshyra har på många sätt varit unik. Det har varit en samlingsplats för den radikala vänstern, hyresgästföreningar och andra aktivister. Rörelsen har varit kampinriktad och målmedveten, där fokus inte har varit symboliska protester, utan på att på allvar stoppa marknadshyror.
Denna kamp visar vägen för folk- och arbetarrörelsen i andra frågor också, som arbetsrätten och strejkrätten. 

Om det blir ett extraval måste vi förvandla kampanjen till en folkomröstning om bostadspolitiken och fortsatt mobilisering. Men även alla andra sociala frågor där ilskan växer i bostadsområden och på arbetsplatser. Det kunde bli början på en ny rättviserörelse likt 1990-talets fackliga mobiliseringar.
Marknadshyror saknar folkligt stöd. 53 procent är emot fri hyressättning i nyproduktion, enligt en ny undersökning. En majoritet även bland Centerns väljare är emot friare hyressättning. Nu har Nooshi Dadgostar samma förtroende som Löfven och V sin högsta nivå av väljarstöd på 19 år.

Att kampen fortsätter är viktigt, för att inget parti eller regeringsalternativ ska kunna slå sig till ro. De ska veta att varje initiativ till marknadshyra kommer att väcka vrede.

KAMPANJPLAN FÖR NEJ TILL MARKNADSHYRA
• Folkets remiss – vårt remissvar till utredningen om fri hyressättning med många lokala varianter. Skiftet kommer att göra enkäter till sina prenumeranter och på så sätt sprida Folkets Remiss.
• Aktioner under sommaren. Affischering, flygbladsutdelning och dörrknack.
• Den 13 juli – Digital protest mot Hyreskommissionens förslag på lägesfaktorn.
• Den 11-17 september – Lokala protester kring riksdagens öppnande.
• Den 18 september – Stor demonstration i Stockholm med riksmobilisering.
INFO raddahyresratterna.se 
MEJLA nejtillmarknadshyra@gmail.com

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!