Nej till marknadshyra svarar utredningen med protester landet runt

kommentar av Offensiv

Idag presenterade utredningen om Fri hyressättning i nyproduktion sina förslag. Från 1 juli nästa år blir det marknadshyra med början i nyproduktion. Utredningen har inte undersökt hur stora hyreshöjningarna blir, inte heller hur mycket fastighetsägarna tjänar på den fria hyressättningen.

– När ansvarig minister Morgan Johansson (S) presenterade utredningen ägnade han sig åt att mörka vad detta innebär. Istället anklagade han kampanjen mot marknadshyror för att ägna sig åt skrämselpropaganda. Om nybyggnationen idag omfattar 1 till 2 procent av beståndet så kommer den fria hyressättningen om 20 år omfatta nära en tredjedel av det totala beståndet.  Inte med ord nämner renoveringshyror, som gör det möjligt för fastighetsägarna att sätta marknadshyror när man idag renoverar en lägenhet till påstådd ”nybyggnationsstandard”. Och strax innan Morgan Johanssons presskonferens hade  utredaren Kazimir Åberg sagt att frihyressättning skulle gälla vid om- och tillbyggnationer samt konvertering.  Dessutom har regeringen tillsatt en kommission som ska lägga förslag om att ”lägenheternas kvalitet och läge ska få ett större genomslag i hyressättningen”, säger Arne Johansson från kampanjen Nej till marknadshyra i en kommentar.
Utredarens Kazimir Åberg presskonferens varade inte längre än 20 minuter och talande är att avbröts den när de brännande frågorna om vilka följder förslagen började befintliga beståndet restes.  

Morgan Johansson påståendet om att detta inte är ett steg mot marknadshyra är att slå blå dunster och ett desperat försök att ta udden ur det växande motståndet mot marknadshyra. Knappt hade utredningen hunnit presentera sina förslag innan fastighetsägarna ”väkomnade det som idag presenteras” (fastighetsägarna.se den 4 juni).

Idag och imorgon kommer kampanjen att genomföra protester landet runt mot den chockhöjda hyror som hotar. I utredningens förslag får hyresvärden ”rätt” att  genomföra stora årliga höjningar med hänvisning till ”förändrade förhållanden” vad gäller exempelvis bostadens attraktionskraft och när en ny hyresgäst tar över, vilket justitieministern Morgan Johansson erkände var ”problematiskt”:

För att sedan säga att det skulle ”ses över” i kommande förhandlingar med regeringens stödpartier Centern och Liberalerna, som inte döljer att de vill att hyran bestämmas utifrån den lokala hyresmarknaden. Det vill säga marknadshyra.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!