Nej till marknadshyra trappar upp

Natalia Medina till höger diskuterar med Marie Ekblad i Hökarängen under en aktivitet inför 18 april (Foto: Elin Gauffin).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Nu går kampanjen Nej till marknadshyra in den roliga och intensiva fasen inför protestdagen när det blir mycket kampanjande i husen och på torgen samt där fler och fler orter och organisationer ansluter sig. Motståndet är hårt, det kommer att handla om ett slag för demokrati. Att hyresgäster och organisering alls ska få höras.

Den 22 mars hade Rapport ett totalt vinklat inslag om marknadshyror som var så uppenbart framdrivet av fastighetsägarna. Temat var ”varför går det så långsamt?”. Genom grafik visade de att tre delar av januariöverenskommelsen som öppnar för marknadshyror redan skulle vara infört, men utredningarna är inte ens klara. Ingen röst från hyresgäster kom till tals överhuvudtaget. 
Det är ett av skälen till att Kampanjen Nej till marknadshyra nu kommer att slåss med näbbar och klor för att komma med i riksmedia. Nu närmast med det öppna brevet som kampanjen skickar till bostadsminister Märta Stenevi.

Det tredje mötet för Nej till marknadshyra, den 18 mars, blev återigen större än vad arrangörerna hade räknat med, över 100 deltagare. Det senaste partiet som anslutit är Feministiskt Initiativ. Olika partiföreningar för Vänsterpartiet och KP fortsätter komma med liksom sedan starten Rättvisepartiet Socialisterna. 
Bland de senaste orterna som har anslutit är Hägersten och Varberg. På Södermalm rapporterar Eva Fee att det finns 50 personer som anmält sig att hjälpa till på olika sätt. Natalia Medina rapporterar att Nej till Marknadshyra Linje 18 södra Stockholm kommer att ordna protester i minst fyra förorter den 18 april. 
Hyresgästföreningen Angered i norra Göteborg har anslutit sig till kampanjen och valt en ny stridbar ordförande, Johannes Lundberg, efter att hans bror Kristofer Lundberg blev utesluten ur Hyresgästföreningen för ett år sedan. Allt pekar på att orsaken till uteslutningen var att ledningen för Hyresgästföreningen inte vill mobilisera den massrörelse mot marknadshyra som Lundberg förespråkar. 
Hur som helst ser Kampanjen Nej till marknadshyra det som en framgång att Hyresgästföreningen som ett resultat av trycket från vår aktivism redan har trappat upp sitt verbala motstånd.

Vill du komma med i kampanjen? Är du redan med, men har inte riktigt kommit igång med planerna inför 18 april? Det här kan göras:
1. Gå in på raddahyresratterna.se och läs vårt kampanjmaterial.
2. Prata med dina grannar, fråga vilka som vill vara med.
3. Kontakta den lokala hyresgästföreningen och fråga om den vill vara med.
4. Bestäm tid och plats för det coronasäkra torgmötet den 18 april (två personer håller i en banderoll eller skylt / en talar i en megafon / en delar ut flygblad / en filmar). Mejla info om detta till nejtillmarknadshyra@gmail.com så sätter vi upp er plats på den digitala kartan.
5. Skicka vårt öppna brev som insändare till din lokaltidning eller skriv en egen insändare.
6. Tryck upp några affischer med tid och plats för ert torgmöte så att fler kan ansluta.

Vill du göra något, men har inte kontakt med andra – kontakta då nejtillmarknadshyra@gmail.com så kan du komma med i en redan existerande lokalgrupp och hjälpa till där. Rörelsen växer och energin smittar av sig. Tillsammans ska vi stoppa marknadshyra.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!