Nej till marknadshyror – rädda allmännyttan

2008-04-23 14:29:45
I förra veckan presenterade Michaël Koch sin utredning om allmännyttans framtid.
Utredningen föreslår att marknadshyror införs stegvis och hänvisar till EG-rätten.
Till en början ska hyrorna inte höjas med mer än cirka 5 procent per år. ”Men på tio år blir det 63 procent och med tiden har vi marknadshyror”, som Hyresgästföreningen har påpekat.
Nu ser det dock ut som privatiseringsminister Mats Odell (kd) väljer en annan modell än den kochska för att avveckla allmännyttan och hyresregleringen.
I sin kommentar till utredningen säger Odell att han ser Sveriges kommuner och landstings (SKL) så kallade tredje förslag som ”en intressant modell”.
Men även i SKL:s modell försvinner allmännyttans hyresnormerande roll, hindras kommunerna att ge billigare lån och tas utdelningsspärren på bostadsföretagens vinster bort.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!