Nej till militär expansion i Arktis

Stoppa militariseringen och krigshetsen – stoppa exploateringen av orörda naturområden (Foto: PxHere).

av Josef Esberg // Artikel i Offensiv

Nu ökar Natos närvaro i Arktis. Norge planerar att starta upp sin topphemliga bas Olavsvern. Militärbasen stängdes ner 2009, men det ökade trycket ifrån Nato ser ut att få Norge att öppna upp denna bas. 

Detta sker samtidigt som USA ökar sin närvaro i området. Det förs därför samtal om att USA ska kunna använda norska hamnar för sin militära marina trafik. En av alla hamnar är då Olavsvern, en bas ifrån kalla krigets dagar. 
Under den tiden var den väl använd för att Norge som Natoland kunna kartlägga ryska fartyg och ubåtar. Under de år som basen var nedlagd hyrdes den ut till ett ryskt forskningsföretag som nyttjade basen för att leta efter olja i Arktis. 

Forskningsföretaget har nu avvecklat hela sin verksamhet och vid årsskiftet kommer det norska försvaret att börja använda delar av basen. Försvaret ska ha genomsökt basen efter eventuell avlyssningsutrustning. 
De boende i området har börjat protestera emot planerna om att öppna basen. Rädslan finns för att de reaktordrivna ubåtarna kan släppa ut radioaktiv strålning vid eventuella haverier. 
Både USA och Norge har dragit slutsatsen att det behövs en ökad militär verksamhet. Detta eftersom Ryssland har byggt nya flyg och örlogsbaser i detta område. 

Vi behöver försvara och freda Arktis samt andra känsliga orörda områden från exploatering. Intressekonflikten måste lyftas upp till en större nivå. Det är dags att vi börjar se planeten som en helhet och som ett känsligt ekosystem. 
Att fortsätta jaga efter olja och gas borde helt enkelt förbjudas. Därför bör vi förena oss och gemensamt försvara planeten ifrån denna rovdrift oavsett om den kommer från öst eller väst.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!