”Nej till Nato– Ja till fred”

Solidaritet och yttrandefrihet är inte terror, som högern och härskande klassen nu vill påstå (Foto: Vilgot Karlsson).

av Elin Gauffin & Jonathan Hellstrand // Artikel i Offensiv

Vi samlades på Allians mot Natos demonstration den 4 juni till stöd för demokratisk kamp i Turkiet, yttrandefriheten och mot ett svenskt Natomedlemskap. Många demonstranter viftade med PKK:s flagga, en handling mot intentionen i den nya terrorlagen som gäller i Sverige från och med den 1 juni. Stort fokus lades på lagen såväl som politikerna som har drivit fram det i både tal och talkörer.

Ungdomsorganisationer utgör den större delen av Allians mot Nato, varför ungdomsinslaget bland demonstranterna var ganska stort. Sedan var det ett relativt hopp till äldre generationer som kanske var ute redan på 1970-talet och demonstrerade mot imperialismen. En del kurder var med, men många är nog oroliga för repressionen.
Daniel Riazat, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, var första talare:
– Vi är här för att stödja befrielsekämpar som har fått sätta livet till på grund av diktator Erdoğan. Carl Bildt borde komma hem från Ankara nu innan Sverige skämmer ut sig ännu mer.
Duri från Ung Vänster berättade om insamlingar som organisationen har gjort till YPG och YPJ, och frågade sig om denna solidaritet är terror, och fick svar av nästa talare, Girïn Kasirga från kurdiska kvinnorådet Ammara och NCDK:
– Turkisk media skriver att alla som deltar i den här demonstrationen är terrorister. I verkligheten är ju en av Erdoğans allierade världens värsta terrororganisation: Islamiska Staten, IS.
– Solidaritet är inte terror. Yttrandefrihet är inte terror. Vi ställer oss upp för de journalister och advokater som just nu sitter i turkiska fängelser. I mer än två veckor har den turkiska staten bombat flyktingläger i östra Kurdistan.

En av arrangörerna till demonstrationen var Vilgot Karlsson från Socialistiskt Alternativ.

Hur omfattande har pressen varit inför 4 juni?
– Turkiska politiker och statsägd media beskriver demonstrationen som en provokation. Bland annat skrev Fahrettin Altun, kommunikationsansvarig för Erdoğan, på Twitter den 30 maj i reaktion mot att Rojavakommittéerna projicerat en video på Riksdagshuset att:
”Det är helt oacceptabelt att PKK-terrorister fortsätter operera fritt i Sverige – som har ansökt om Natomedlemskap… Vi hoppas innerligt att den nya antiterrorlagen, som träder i kraft den 1 juni kommer att verkställas ordentligt. Svenska myndigheter måste i synnerhet hindra PKK-medlemmar från att demonstrera den 4 juni om de är seriösa med att ta Turkiets oro på allvar”.

Polisen hade gjort bedömningen att det inte är en terrorhandling att vifta med PKK-flaggan på den här demonstrationen, så inga ingripanden gjordes. På detta sätt blev demonstrationen en viktig markering mot den nya lagen och ett prejudikat – vi kommer med vår solidaritet att sätta oss upp mot dessa gummiparagrafer.
Den turkiska statliga nyhetsbyrån Anadolu Agency kallade efteråt demonstrationen för en provokation.
En stor del av de 700 demonstranterna viftade så mycket med de rödgulgröna PKK-flaggorna de bara kunde när tåget gav sig av genom centrala Stockholm. Energin var hög hela vägen till Mynttorget, speciellt på Kungsgatan där en megastor version av flaggan täckte en av broarna.
Väl framme fick vi höra rapparen Serhado och därefter fortsatte engagerade tal från Nellie från RKU, Oscar från Pull the plug och Leonidas från Flamman.

Boel Bernmark från Unga Socialister slog i sitt tal fast att Natoansökan hade kuppats igenom förra året under kontexten att antingen är man för Nato eller för Putin.
– Det är inte så. Det finns alternativ. Det enda sättet att stoppa krig är att krossa det kapitalistiska imperialistiska system som skapar och tjänar pengar på krig.
– Socialism eller barbari. Endast genom internationell kamp kan arbetarklassen krossa det gamla och bygga något nytt, fritt från krig, förtryck och utnyttjande.
Demonstrationen avslutades med en sista uppmaning att fortsätta organisera oss, demonstrera och att kräva våra rättigheter för att vi är starkare tillsammans.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!