Nej till Nato och Erdoğan

Krigsmaskinen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Turkiets despotiske president Recep Tayyip Erdoğan. (Foto: NATO North Atlantic Treaty Organization).

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Inte minst kurder och oppositionella till Turkiets auktoritära regim får betala den blodiga fakturan för ett svenskt Natomedlemskap. Parallellt med det Natosamarbete som föregick ansökan om medlemskap i den USA-ledda militärallians som stavas Nato har Sverige knutit allt närmare band till USA-imperialismen, vilket skedde även under Trumps år vid makten.

Samarbetet med USA-imperialismen är numera så intimt att Washington anser att Sverige, och Finland, ”är i det närmaste idealiska kandidater för medlemskap i Nato” och det är också därför inga andra länder så snabbt getts möjlighet att bli medlemmar av Nato, som enligt beslut på toppmötet kraftigt ska förstärka sina insatsstyrkor. Målet är att antalet soldater i insatsstyrkorna ska öka till 300 000 mot dagens 40 000. Vidare ska Nato öka sin militära närvaro i Östersjöområdet samt länder som gränsar till Ryssland och i östersjöområdet, vilket betyder att vid ett medlemskap kommer Natotrupper att stationeras i både Sverige och Finland.
”Finlands och Sveriges medlemskap förväntas stärka alliansens östra flank och dess försvar i norra Europa. Med Finland och Sverige som medlemmar skulle Nato kraftigt kunna öka sin närvaro i östersjön och Arktis”, skriver den amerikanska tankesmedjan Council of Foreign Relations i en analys.


Att Sverige och Finland erbjuds medlemskap samtidigt som antalet stridsberedda soldater blir nära åtta gånger fler och Nato gör en vändning till Asien för att bli USA-imperialismens nya vapen i striden mot den kinesiska imperialismen utgör en farlig upptrappning av Natomilitarismen, med ökade krigsrisker som följd.
Ukrainakriget som har utvecklats till ett blodigt utdraget utnötningskrig om kontrollen över landets östra del, Donbass, hotar allt mer att bli till en väpnad stormaktskonflikt. Svenskt och finländskt Natomedlemskap dämpar inte riskerna och spänningarna. Tvärtom.

De ökade militärutgifterna betyder skattehöjningar och nya nedskärningar i välfärden


Redan innan Natomedlemskapet har regeringen beslutat att genomföra den kraftigaste militära upprustningen på årtionden. De ökade militärutgifterna betyder skattehöjningar och nya nedskärningar i välfärden.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger: Varken Putin eller Nato. De ryska trupperna måste omedelbart dras bort från Ukraina. Ukrainakriget är ytterst en följd av de imperialistiska stormakternas hårdnande rivalitet. Med ett Natomedlemskap förbinder sig den svenska regeringen att bli en ännu aktivare deltagare, militärt, politiskt och ekonomiskt, i dessa maktstrider som osäkrar världen samt att bli Erdoğans torped.

Därför säger RS/Offensiv:
• Nej till svenskt Natomedlemskap.
• Varken Putin eller Nato – kamp mot all imperialism.
• Rusta upp välfärden, inte militären.
• Inga utvisningar till Erdoğans Turkiet och inga vapen till den turkiska regimen. Stöd det kurdiska folkets kamp för rätten till nationellt självbestämmande.
• Stoppa vapenexporten. Förstatliga krigsmaterielindustrin under arbetarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.
• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Omedelbar militär nedrustning och kärnvapenförbud.
• Bygg en massrörelse mot krig, terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!