Nej till Nato och fjäsk för Erdoğan

Natoanslutningen och den militära upprustningen ökar risken för svenskt deltagande i krig och imperialistiska militära ingripanden (Foto: Natalia Medina).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Knappt hade Erdoğan hunnit utropa sig till segrare i presidentvalets andra avgörande omgång innan statsminister Ulf Kristersson gratulerade honom till valsegern.

”Vår gemensamma säkerhet är en framtida prioritet”, skrev den blåbruna statsministern på Twitter och tog fjäsket för Erdoğan till en ny bottennivå som följs av att den nya terrorlagen börjar gälla från och med den 1 juni. ”Regeringen har kastat in lagen som en juvel i Sveriges Natoerbjudande till Turkiet”, skrev Dagens Nyheters Tomas Ramberg om den nya repressiva terrorlagen som blev ännu ett odemokratiskt medel för att snabbt ta Sverige in i Nato.
Det är möjligt att presidentvalet i Turkiet följs av att Erdoğan släpper sitt motstånd mot att Sverige blir med i Nato. Men detta först efter att den turkiska regimen fått nya eftergifter från såväl den blåbruna regeringen som USA-imperialismen.
Den turkiska kravlistan slutar inte heller med den nya terrorlagen, utan innehåller också krav på ytterligare repressiva åtgärder mot inte minst kurder och kurdiska organisationer i Sverige. Dessutom har de eftergifter som redan gjorts bara stärkt Erdoğans uppfattning om att det finns mer att få.

Med hjälp av chockdoktrinen över den oro och rädsla som Ukrainakriget skapade kuppade den dåvarande S-regeringen med stöd av de blåbruna och kapitalistklassen igenom en svensk ansökan om Natomedlemskap.
Sex veckor efter beslutet om att Sverige skulle ansöka om medlemskap i Nato slöts den svekfulla uppgörelsen med Erdoğan, som hade en särskild udd mot kurderna och som sålde ut demokratiska fri- och rättigheter.
Innan Natoansökan hade S-regeringen med stöd av samtliga riksdagspartier beslutat att kraftigt öka militärutgifterna för att snabbt nå Natomålet på att anslaget till landets till militär ska motsvara minst 2 procent av BNP.
Den blåbruna regeringen och Försvarsmakten vill att Natomålet ska nås redan 2026, vilket skulle betyda att militärbudgeten ökar från dagens 87 miljarder kronor till 129 miljarder kronor, enligt de senaste beräkningarna. Det är en ökning på närmare 50 procent.

Turkiet kräver än mer repressiva åtgärder mot inte minst kurder.

I den senaste vårbudgeten var det bara militären som fick ett nytt extra påslag. Skolan, som behövde ett extra tillskott på 2,5 miljarder kronor i år, fick noll kronor. Militären fick däremot 660 miljoner kronor i ökade anslag i år för att bekosta Natoanslutningen. Militären fick också beställa krigsmateriel för ytterligare 16,7 miljarder kronor fram till 2033.
Men enligt överbefälhavare (ÖB) Micael Bydén behöver militären ett anslag som är betydligt högre än 2 procent av BNP. ”När försvaret växer och Sverige blir ett Natoland kommer två procent av BNP i försvarsbudget inte att räcka”, var ÖB:s budskap i radions Ekot i december förra året.
ÖB Micael Bydén, som har fått en allt starkare politisk röst, har också uttalat att vid ett Natointräde får inga förbehåll riktas mot kärnvapen på svensk mark.
Natoanslutningen och den militära upprustningen ökar risken för svenskt deltagande i krig och imperialistiska militära ingripanden. Mer till militären betyder mindre till välfärd och sociala satsningar. För 2024 kräver Försvarsmakten ett ytterligare tillskott på 7 miljarder kronor, vilket motsvarar kostnaden för drygt 10 000 välfärdsjobb.

Socialistiskt Alternativ och Offensiv säger:
• Nej till svenskt Natomedlemskap och nya terrorlagen.
• Riv avtalet med Erdoğan. Stoppa utvisningarna till Turkiet.
• Varken Putin eller Nato – kamp mot all imperialism.
• Rusta välfärden, inte militären.
• Stoppa vapenexporten. Förstatliga krigsmaterielindustrin under arbetarnas demokratiska kontroll och styre för att möjliggöra en omvandling till civil produktion.
• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Omedelbar militär nedrustning och kärnvapenförbud. Bygg en massrörelse mot krig, terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!