”Nej till privatisering – nej till Lissabon”

2008-06-04 13:04:10




Den 12 juni hålls på Irland en folkomröstning om Lissabonfördraget. Socialist Party, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti, driver en intensiv kam­panj för ett nej. Redan i mars delades 100 000 flygblad ut i Dublin och Cork.

Intresset för folkomröstningen var i början väldigt begränsat, fördraget är långt och svårt att läsa och förstå. Att många är missnöjda med alla de stora partierna bidrar också till låg entusiasm inför omröstningen. Förespråkarna har kämpat med att hitta något starkt argument för Lissabonfördraget men inte lyckats. Deras kampanj går därför ut på att ­försöka dölja vad Lissabonfördraget egentligen innehåller.
Socialist Party har kunnat visa på vilket hot Lissabonfördraget ­utgör för offentliga sektorn och arbetares rättigheter, löner och arbetsvillkor. EU-domstolens roll och ­Lavaldomen har använt som exempel.

Hot mot kollektivavtalen

Lavaldomen är ett tydligt exempel på att EU är ett hot mot ­kollektivavtalen. Byggnads och Elektrikerförbundet i Sverige lyckades genom en blockad stoppa byggföretaget Laval från att dumpa lönerna under ett skolbygge i Vaxholm. Laval anmälde facket till arbetsdomstolen men förlorade. Fallet gick då vidare till EU-domstolen, som slog fast att facket hade agerat fel.
På Irland har Irish Ferries och byggbolaget GAMA tidigare försökt sig på lönedumpning och mött hårt motstånd.
Som en del i kampanjen har Socialist Party satt upp över 1 500 stora plakat med det tydliga budskapet ”Nej till privatisering av sjukvård och utbildning – Nej till Lissabon”.
När folkomröstningen är över kommer Socialist Party att ha organi­serat 14 offentliga debatter om Lissabonfördraget. Joe Higgins, före detta parlamentsledamot för Socialist Party, uttalar sig i media i princip varje dag. Förutom debatter och affischering har So­cialist Party haft många bokbord med namnlistor mot privatisering av sjukvården, som kopplats till Lis­sabonfördraget. Kampanjen har mötts av mer och mer intresse.
Skandalöst nog har den ­irländska motsvarigheten till LO gett sitt stöd till Lissabonfördraget, med motiveringen att fördraget innehåller en garanti om arbetares rättigheter.
Men den garanti man talar om är ­villkorlig och underordnad den fria marknaden och rätten att göra vinster.
SIPTU som är Irlands största fackförening har denna vecka gått ut med att man inte kan stödja Lissabonfördraget om inte regeringen lovar att kollektivavtal skrivs in i ­lagen. Det visar att fördraget inte ger ­några garantier för arbetares rättigheter. Även fackförbundet UNITE har uttalat sig emot Lissabonfördraget, o­avsett löften från regeringen.

Valresultatet osäkert

Utgången för valet är fortfarande osäker, jasidan leder men nejsidan har gått starkt framåt under den senaste veckan.
I tidigare folkomröstningar som hållits på Irland har EU-förespråkarna vunnit. Det finns en risk att för folk röstar ja eftersom de är oroliga över ekonomin, som visar tecken på kris, och därför fortsätter på samma spår som tidigare. Men det kan ­också bli ett nej, på grund av motståndet som finns mot den nyliberala politiken med privatiseringar och kapplöpning mot botten för löner och arbetsvillkor.
Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!