Nej till Storlandet

Det samlas till motstånd mot den gigantiska vindkraftparken Storlandet (Foto: O forsberg / Wikimedia Commons).

av Josef Esberg // Artikel i Offensiv

Ett område på 40 000 hektar med 373 stycken 300 meter höga vindkraftverk planeras efter Råneå älvdal. Området har Vattenfall döpt till Storlandet och täcker Natura 2000-områden och Gällivare skogs och samebys renskötselområde. Naturen består mestadels av våtmarker, myrholmar och mindre berg. Dessutom planeras två nya naturreservat i området.

Även om fördelarna med vindkraft är många jämfört med fossila energisystem finns det flera utmaningar som måste åtgärdas. En av de främsta är den påverkan som vindkraftverk kan ha på det lokala djurlivet och ekosystemen. Storlandet, Vattenfalls megaprojekt, är ett tydligt exempel på problematiken.
Det är en livsfarlig väg att gå när bolag, statliga eller icke statliga, drar igång jättelika samhällsomvandlande, naturstörande projekt utan att se till de verkliga behoven.
Storlandet har mött på hårt motstånd från lokala intressenter som är oroade över inverkan på rennäringen och den för renarna livsviktiga hänglaven. Det kommer att bli ett buller och det saknas forskning på hur de ljud som vindsnurrorna skapar påverkar människors och djurs mående, men klart är att renarna undviker vindkraftsparkerna om de kan. Vindkraftverk släpper ut stora mängder mikroplast, vilket också är ett stort problem.

Det finns möjligheter att fram till den 12 juni lämna in synpunkter på det planerade projektet till Vattenfall.
Gå med i gruppen ”Nej till vindkraft i Råneå älvdal” på Facebook och hjälp till att stoppa detta vansinne och engagera er i Socialistiskt Alternativ som står för en folkligt ägd industri efter de verkliga behoven för människan, naturen och välfärden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!