Nej till studentavgifter

2006-11-22 14:38:00
I våras presenterades ett utredningsförslag om att införa avgifter för studenter utanför EU/ESS för studier i Sverige. Avgiftssystemet ska enligt förslaget införas år 2008, eller successivt under en treårsperiod. Detta förslag har i remissvaren kritiserats hårt både från högskolorna och facken.

Från universitetens sida är man orolig för att utlandsstudenterna ska utebli, vilket hände när man införde avgifter i Danmark. Det skulle innebära tomma platser på de tekniska utbildningarna, där antalet sökande minskar.
Enligt utredningen skulle ett skattefinansierat stipendiesystem kunna införas för de utländska studenterna. Men ett sådant system skulle kunna bli mer kostsamt då detta skulle kräva administration och marknadsföring. Stipendier skulle knappast motverka den ökade sociala snedrekryteringen avgifter skulle leda till, då bara de utlandsstudenter som har råd skulle kunna studera i Sverige.

Skarp kritik

Även Sveriges förenade studentkårer är starkt kritiska till förslaget, eftersom det urholkar det svenska systemet med avgiftsfria studier.
Lars Leijonborg säger att det inte är aktuellt med avgifter för svenska studenter, däremot kan han tänka sig att införa avgifter även för studenter inom EU: ”Jag är öppen för det. Om det finns möjlighet för dessa studenter att finansiera avgiften. Det kan skilja sig från land till land”.
Detta pekar tydligt på att förslaget bara är början på en attack på den avgiftsfria utbildningen och en del av det systemskifte som regeringen vill genomföra.
Liberala ungdomsförbundet är som väntat positiva till förslaget.
”I dagens läge där många utbildar sig till arbetslöshet och skuldsättning kan det inte vara tabu att diskutera vilka incitament som ska finnas för högre studier”, säger liberala studenters ordförande Peter Giesecke på deras hemsida.
För att stoppa förslaget, som går helt i linje med den segregerade arbetsmarknad regeringen vill skapa, kommer det att krävas protester.
Marie Bergqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!