”Nej till tunga lyft”

2006-12-06 13:57:53
Tunga lyft, underbemanning och låga löner är några av de frågor som diskuteras när Rättvisepartiet Socialisterna besöker äldreomsorgen. På Handens äldreboende kräver personalen takliftar för att förbättra arbetsmiljön.

Med låga löner, obekväma arbetstider och högre risk för arbetsskador, utför de ett av samhällets viktigaste välfärdsansvar, nämligen vården och omsorgen av de äldre. I flera år har Haninge kommun ignorerat personalens arbetsmiljö.
På Handens äldreboende utför personalen dagligen många tunga lyft och att ha tillgång till bra hjälpmedel är avgörande för att förhindra skador på både patienter och personal. Men det finns inte takliftar till alla patienter och då måste personalen istället använda mobila liftar som inte är lika bra eller säkra.
– Av 24 patienter har vi bara takliftar åt 8 boende och får därför använda mobila liftar på de övriga 16, berättar Lena Löfberg, administrativ assistent på äldreboendet.
– Normalt sett brukar takliftar vara standard på äldreboenden för boende med särskilda behov, men så är det inte här trots att det egentligen borde vara det, fortsätter Lena.

”Vi klämmer våra fötter”

Huvudskyddsombudet har under många år kämpat för att få takliftar åt alla patienter men inte lyckats få fler än de som finns.
Istället för de takliftar som är monterade på skenor i taket används mobila liftar på 175 kg som dras på golven. Men de kräver att två deltar i lyften och är inte alls lika säkra. En normal dag utför varje anställd 8-12 lyft vilket tar hårt på kroppen.
– Den är tung att dra, vridmomentet gör ont och det händer att vi klämmer våra fötter. Just nu vårdas faktiskt en av våra patienter på sjukhuset efter att ha skadats av en mobil lift, säger Sanne Grönholm som är erfaren undersköterska sen många år.
– Dessutom kan inte patienterna möblera sina rum på ett bra sätt eftersom det måste finnas utrymme att manövrera de mobila liftarna. Med takliftar skulle de äldres personliga saker inte vara i vägen, konstaterar Sanne.
– Vi gillar verkligen vårt jobb, men med otillräckliga hjälpmedel och brist på resurser så blir det trots allt väldigt slitigt, berättar undersköterskan Fatou Elb.
– Idag är utflykter en lyx för de boende och så borde det inte vara, fortsätter Fatou.

Fler arbetsuppgifter

De obekväma lyften är bara en av flera omständigheter som bidrar till sämre arbetsmiljö. När politikerna och konsulterna ska ”spara in” (utom på sig själva) har personalen pådyvlats än fler arbetsmoment, något som inte har märkts i lönekuvertet.
– Vi har fått fler uppgifter: vi städar, sköter medicinreglering, dokumentation och andra administrativa delar, berättar Sanne.
Trots att de anställda i vården och omsorgen är en av de viktigaste hörnstenarna för hela samhället, är de bland de mest underbetalda och riskerar i högre grad att drabbas av arbetsskador och långtidssjukskrivningar. Efter ett och ett halvt decennium av hårda nedskärningar på personalen i Haninge är till exempel sjukfrånvaron bland kommunanställda en femtedel högre än snittet för Stockholms län.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har lämnat in en fråga till äldreomsorgsnämndens ordförande om behovet av takliftar. Den ska besvaras på fullmäktigemötet i februari och om förbättringar inte sker kommer frågan snarast att följas upp av en motion. Dessutom kommer RS interpellation om att införa kommunal minimilön på 18 000 upp för debatt.

Mattias Bernhardsson
fullmäktigeledamot och
Tobias Lindberg
ersättare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!