Nej till utvisningar till Syrien

Till förtryckets och det raserade Syrien vill Migrationsverket utvisa. Det är bortom inhumant (Foto: Flickr CC / Freedom House).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Sverige kan bli det första europeiska landet som börjar utvisa människor till det krigshärjade Syrien – något som Migrationsverket skryter om och hoppas att resten av Europa tar efter. Detta trots att läget i Syrien är allt annat än stabilt, samtidigt som Turkiet förbereder en offensiv mot kurdiska styrkor i Syrien.

I slutet av augusti gick Migrationsverket ut med ett nytt ställningstagande gällande asylsökande från Syrien, där de säger att säkerhetssituationen i vissa områden i Syrien har blivit bättre och att de därför kan komma att utvisa flyktingar dit. Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer säger att Sverige är bland de första länderna i Europa som utarbetar en praxis för utvisningar till Syrien, och att andra länder kommer att kunna ta efter.
De enda länderna som har kommit längre än Sverige i sina planer att utvisa syriska flyktingar är Turkiet och Libanon. Libanon planerar att utvisa hela 1,5 miljoner, och libanesisk militär har sedan i somras förstört flyktingläger och jagat syriska arbetare som saknat papper.

Turkiet har börjat skicka syrier i stora bussar och polisbilar till gränsen mot Syrien där de lämnas. Inom turkisk media har det länge pågått en hatkampanj mot syrier, vilket har lett till diskriminering i form av höjda hyror för syriska hyresgäster och böter för arbetsgivare som anställer syrier utan papper.
Turkiet är dessutom på väg att inleda en offensiv mot kurdiska trupper inom Syrien, samma trupper som har bekämpat Islamiska Staten i nordöstra Syrien. Enligt Turkiets president Erdoğan är dessa kurdiska trupper ett säkerhetshot mot Turkiet, men i verkligheten handlar det om ett brinnande hat mot kurder.
EU har betalat den turkiska regimen nästan 70 miljarder kronor för att ”kontrollera flödet” av syriska flyktingar in i EU. Nu vill alltså Turkiets regim med Erdoğan i spetsen skapa ännu fler flyktingar genom att attackera Syriens kurder i ett rasistiskt krig mot en specifik folkgrupp.

Det finns alltså en risk för ett nytt krig i Syrien, mellan kurdiska trupper och turkisk militär. Ändå anser Migrationsverket att det är tillräckligt säkert för att utvisa syriska flyktingar dit.
Enligt flera syriska organisationer i Sverige är Syrien fortfarande rent farligt att befinna sig i, och landet har en dålig ekonomisk situation och förstörd infrastruktur. Om regimkritiker utvisas tillbaka till Syrien riskerar de att arresteras, och de som skulle ha bäst chans om de utvisades tillbaka till Syrien är Assadanhängare.
Utvisningar till Syrien skulle riskera många människors liv och om inte den rasistiska politik som Migrationsverket för stoppas riskerar tusentals människor att dö.

När utvisningarna till Syrien stoppades år 2012 var det asylrörelsen som låg bakom. Asylrörelsen, där Rättvisepartiet Socialisterna ingick, hade under lång tid satt press på Migrationsverket och regeringen genom en mängd aktioner, bland annat blockader och aktioner som stoppade individuella utvisningar.
Det är ett bevis på att kamp lönar sig och faktiskt kan innebära stor skillnad för många människor! Asylkampen fortsätter än idag för rätten till asyl och ett tryggt liv. När vi visar att vi inte går med på Migrationsverkets och riksdagens rasistiska politik kan vi tvinga fram viktiga förändringar.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:
• Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Riv upp EU:s avtal och samarbete med Afghanistan, Libyen, Sudan och Turkiet. Stoppa militariseringen av flyktingpolitiken.
• Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening.
• Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar.
• Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad åt alla – låt storföretag, banker och rika betala.
• Global kamp mot imperialismens plundring och militarism – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!