Netanyahus krisregering utmanas av masskamp

Demonstrationer och  strejker får marken att gunga under Netanyahu.

Efter tre misslyckade val där ingen regering kunde bildas pressas regeringen från i våras av folklig vrede som kan framkalla ytterligare nyval. Under sommaren har sociala rörelser tagit till gatorna i Israel med stora demonstrationer. Om detta talade Omer Pinchuck från Rättvisepartiet Socialisterna systerparti i Israel/Palestina (Socialist Struggle Movement) på vårt sommarläger.

ELIN GAUFFIN

Ovanpå pandemikrisen och en ekonomisk kollaps med en arbetslöshet på 27 procent, 1 miljon människor, dras Israel med en politisk kris där det krävdes tre omval för att Benjamin Netanyahu till sist i våras skulle kunna bilda en samlingsregering som kallas corona-regeringen.

Omer Pinchuck berättade att regeringen har stor inre spänning och motsättningar. En orsak till den folkliga vreden är att premiärministern själv står åtalad för tre korruptionshärvor och ska ställas inför domstol till hösten. Netanyahu anklagas för bedrägerier och att ha tagit emot mutor och erbjudit mutor till riksåklagaren i utbyte för att få denna att lägga ner åtalet mot hans hustru. Det här har framkallat proteststormar förut men mot bakgrund av hälsokrisen och massarbetslösheten blir situationen allt mer ohållbar.

–10 000-tals har demonstrerat runt om i landet. Störst har det varit utanför premiärministerns officiella adress på Balfour-gatan i Jerusalem. Det är mycket energiskt från unga arbetslösa som har tvingats flytta hem till sina föräldrar pga den ekonomiska krisen. Det är stora block mot ockupationen av Palestina, för klimatet, till försvar av demokratiska rättigheter.

– Det har också varit strejker över hela landet inom välfärdssektorn som läkare, sjuksköterskor, lärare och socialarbetare.

– Netanyahus förlöjligande av demonstranterna (han har kallat dom både anarkister och miljonärer), polisvåld samt brutala attacker från högergangsters har hittills snarare stärkt rörelsen. Socialist Struggle Movement kräver att fackföreningarna ansluter sig i större grad och reser sociala krav som kan ena de olika rörelserna – få med den breda arbetarklassen – samt går in för att organisera säkerheten kring demonstrationerna så att dessa kan genomföras.

– Redan har rörelsen lyckats vinna att arbetslöshetsförsäkringen utökas från tre månader till ett år, berättade Omer.

Socialist Struggle Movement genomskådar hyckleriet både när det gäller Israels stöd nu till Libanon och när det gäller Förenade Arab­emiratens nya avtal med Israel. Det senare verkar visserligen sätta stopp för de vansinniga planerna på nya annekteringar av Västbanken men innebär samtidigt att ockupationen befästs och inget alls ges till palestinier och arbetare.

Det falska stödet till Libanon efter megaexplosionen blir makabert då Libanon är världens flyktingtätaste land, inte minst på grund av Israels krig och invasioner så som av Beirut själv 1982 och bombningarna 2006. Israel hotar ständigt Libanon med militära attacker och konfrontationen med Hizbollah hade eskalerat veckorna innan explosionen.

Israel är med i uppladdningen i östra Medelhavet där Grekland, Frankrike, Cypern, Norra Cypern och Turkiet slåss om vem som ska roffa åt sig av nya gas och oljefyndigheter på havets botten. Militära fartyg och helikoptrar har rört sig i området senaste veckan och en militär konflikt kan bryta ut. Det en sann bild över kapitalistiska staters prioriteringar i en situation av humanitär kris efter katastrofen i Libanon, den ständiga flyktingdöden på Medelhavet och den eskalerande klimatkrisen till följd av den redan gas och oljebaserade ekonomin. Den kraft som kan stoppa ytterligare urspårningar är arbetarmassor i kamp i Palestina, Libanon, Israel och med följdverkningar i andra grannländer. ■ 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!