New York: Protester mot polisvåldet – solidaritet med studenternas kamp

Studenter och lärare världen över ställer krav på ett permanent eldupphör.

Av Jesse Shussett, Socialist Alternative i New York // Artikel i Offensiv

På tisdagskvällen (den 30 april) greps 300 studentdemonstranter, lärare och anhängare bara i New York. Många av dem är fortfarande frihetsberövade och i skrivande stund (den 2 maj) pågår polisinsatser även vid Fordham University, där ett av de många andra lägren över hela staden ligger.

En protest mot polisens attacker startade omkring klockan 19.00, då antikrigsaktivister försökte avleda polisstyrkorna från lägret. Det blev ett dödläge som varade långt in på natten, med studenter och demonstranter som höll marken och till och med satt i vägen för polisens bussar som togs in för att transportera de arresterade.
En liknande scen utbröt vid City College of New York (CCNY) inte långt därefter, när studenter flyttade på sig för att ockupera en byggnad på campus och omedelbart attackerades av poliser med batonger och pepparspray.
Medlemmar i fackförbundet Professional Staff Congress (PSC) sjukskrev sig i solidaritet med studenterna vid CCNY. Detta är en historisk åtgärd, eftersom sådana aktioner är olagliga. Trots att PSC:s ledning fördömde stridsåtgärden deltog över 200 professorer i aktionen.
Enligt en färsk rapport från Al Jazeera för närvarande uppemot 70 protestläger bara i USA. Globalt bland annat i Frankrike, Italien, Storbritannien, Australien och Tunisien, finns ännu fler läger.

Studenter och lärare världen över ställer krav på ett permanent eldupphör, att universitet och högskolor ska avyttra medel från institutioner som är kopplade till ockupationen och att det militära stödet till Israel ska upphöra.
Det är tydligt att dessa protester har nått de palestinska massorna. I förra veckan hölls en demonstration i staden Deir al-Balah i centrala Gaza till stöd för de propalestinska protesterna som äger rum på universitet runt om i världen.
Demonstranter i alla åldrar höll upp palestinska flaggor och skyltar med namn på universitet som Columbia, UCLA, University of Minnesota och Yale. Bilder har också dykt upp från Rafah, som visar skyltar på tält med uttalanden som ”Tack, studenter i solidaritet med Gaza. Ert budskap har nått fram till [oss].”
Den härskande klassen i USA, inklusive universitetens ledning, vill få oss att tro att det inte går att göra något mot belägringen av Gaza. Men de senaste veckorna har visat på motsatsen, med en maktdemonstration från studenter och lärare som vi inte har sett på årtionden.

Vi måste snarast bygga vidare på det nuvarande momentumet för att maximera trycket för ett stopp på USA:s militära och politiska stöd till folkmordskriget mot Gaza.
Fackföreningarna måste dra tillbaka sitt stöd till Biden, och de som står i solidaritet med det palestinska folket bör inte rösta på vare sig Biden eller Trump i november. utan i stället ansluta sig till kampen för ett nytt politiskt parti som företräder arbetande människors, ungdomars och studenters intressen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!