New Yorks sjuksköterskor: ”Patienter före vinster”

Att ”öppna samhället”, alltså få igång den kapitalistiska utsugningsekonomin, kommer att få dödliga konsekvenser, samtidigt som sjuksköterskor kämpar för skyddsutrusnting (Foto: Michael Fleshman / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Den 15 april anordnade sjuksköterskor utanför sjukhuset i Bronx, New York en marsch med krav på skyddsutrustning och för att protestera mot att flera kollegor har dött av covid-19 – dödsfall som hade kunnat förhindras.

”Arbetar vi sjuka blir du sjuk”, ”Respektera offentliga sjuksköterskor på sjukhusen och våra patienter” och ”Patienter före vinster” stod det på några av de plakat som de bar på. Fortfarande jobbar en stor mängd utan skyddsutrustning i en stad som nu är coronavirusets globala oroshärd; omkring 10 000 hade dött av viruset i New York City allena när protesten (eller vakan som de kallade den) ägde rum.
Enligt officiella siffror har 27 vårdpersonal omkommit till följd av covid-19 i USA, men myndigheterna erkänner samtidigt att det verkliga dödstalet nog är mycket större. Över
9 000 sjukvårdsanställda har också testats positivt för covid-19.
Många dödsfall hade förhindrats om personalen hade fått tillgång till ordentlig skyddsutrustning.

Henry Rose, en av de fackliga ledarna för New Yorks sjuksköterskeförbund med 37 000 medlemmar som organiserade vakan, säger till The Guardian den 15 april att många sjuksköterskor får utstå ett enormt tryck på att jobba med svårt sjuka covid-19-patienter. Detta trots att en del av dem inte är utbildade i intensivvårdshantering eller har tillräckligt med skyddsutrustning – och att pressen i vissa fall hade övergått till glåpord.
– Vissa av föreståndarna [på sjukhusen] kallar folk för själviska och korkade, att de inte är ”riktiga sjuksköterskor, samtidigt som de inte har adekvat skyddsutrustning. Personalen ser folk dö omkring sig.

Samtidigt som landets sjukvårdspersonal kämpar under svåra förhållanden, som med en demokratisk planering och koordinering av samhällets resurser hade kunnat undvikas och åtgärdas, är president Trump ivrig att ”sätta igång” samhället igen. Samma dag som vakan ägde rum menade han att ”toppen är nådd”, trots ständigt nya dödsfall och smittade, att ”det känns väldigt bra” och förutspådde att det amerikanska folket kommer att bli ”comeback kids”.
En mer dödlig och verklighetsfrånvänd ledare får man leta efter – som dessutom har stoppat det ekonomiska stödet till Världshälsoorganisationen och hävdade att han har ”den absoluta makten”, vilket har fått mothugg även från representanter för etablissemanget.

Det är inte enbart sjukvårdspersonal som protesterar. Globalt har många yrkesgrupper strejkat och protesterat mot de bristande skyddsåtgärderna, och i exempelvis Boston organiserade anställda inom livsmedelsbutiker en protest­aktion utanför en matvarukedja.
Aktionen, som upprätthöll de sociala distanseringsrekommendationerna, organiserades av en koalition av arbetare från fyra olika livsmedelsbutiker i Bostonområdet, tillsammans med aktivister från Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA).
Arbetare kräver att få ordentlig skyddsutrustning, inklusive munskydd och handskar för alla arbetare, risktillägg på lönen och betald sjukpenning om familjemedlemmar blir sjuka, och så vidare.

Över 40 000 har dött som ett resultat av covid-19 i USA, och närmare 800 000 är bekräftade smittade. Och en stor andel av dessa dödsfall och infekterade återfinns i New York: omkring 10 000 har avlidit i New York City – en av tusen invånare! Att i det här läget ”öppna samhället”, som Trump förordar, skulle döda mångdubbelt fler. 
Att han dessutom eldar på de samtidiga högerreaktionära protesterna med krav på att häva restriktionerna i Michigan och andra delstater med tweetar som ”frige Michigan!” visar att människoliv står under de ekonomiska intressena för Trump.

Fler protester och arbetsvägran lär följa – och måste stödjas – om inte skyddsutrustning och förbättrad arbetsmiljö generellt ges till de arbetare som av etablissemanget anses som essentiella, men som får betala med sina liv.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!