”Ni är sanna internationalister”

2015-05-21 14:11:16

foto: Natalia Medina
Clare Doyle från CWI:s ledning besökte kongressen.

Rättvisepartiet Socialisternas (RS) kongress den 15-16 maj fick besök av Clare Doyle från CWI:s Internationella Sekretariat. RS är CWI:s svenska sektion. Hon gav kongressen en rapport från det arbete som CWI:s olika sektioner världen över bedriver.

Clare började med att berätta om det arbete som Socialist Party i England och Wales gör inom koalitionen TUSC (Trade Unionist and Socialist Coalition). TUSC ställde upp i parlamentsvalet i Storbritannien i över 100 valkretsar och till tusentals kommunfullmäktigeplatser och fick sammanlagt 118 000 röster.
Under årets valkampanj fick Socialist Party minst 100 nya medlemmar och partiet har ytterligare hundratals intresserade att diskutera med.
Även Socialist Party i Skottland är med i TUSC, där fackligt aktiva medlemmar bygger organisationen som ett verkligt alternativ till nedskärningspolitiken, till skillnad från skotska nationalistpartiet SNP som utger sig för att vara emot nedskärningar men i själva verket själva genomför dem.
Clare sade till kongressen att den svenska sektionen gör ett stort och viktigt arbete för hela internationalen.

I Sydafrika ska DSM (Democratic Socialist Movement), CWI:s sektion i Sydafrika, slås samman med det nybildade partiet WASP (Workers and Socialist Party) som byggdes ur strejkrörelsen och massakern vid Marikanagruvorna. WASP kommer efter sammanslagningen att bli den nya CWI-sektionen i Sydafrika.
Ett mycket viktigt land just nu är USA, där  Socialist Alternative har vuxit med hundratals nya medlemmar de senaste åren. Kamraterna i USA har ingripit i massdemonstrationerna mot låga löner, och har välkomnats i Ferguson och Baltimore i kampen mot den statliga rasismen i USA.

I Nigeria kämpade CWI under hösten 2014 hårt för att kunna ställa upp i valet. Men trots att de gjort vad som krävdes för att få ställa upp blev inte ansökan godkänd i tid av myndigheterna som använder byråkratin som vapen mot socialister.
Clare fortsatte med att berätta om bland annat Australien och Nya Zeeland. CWI fortsätter att spridas och växa. Hon avslutade med att säga:
– Jag vill tacka Rättvisepartiet Socialisterna för att ni är sanna internationalister. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!